Pri javni TV gre za zavarovanje javnega interesa

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 11. 7. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je v okviru rednega julijskega zasedanja Evropskega parlamenta razpravljal o problemu zaprtja grške nacionalne televizije in o „Programu agencije ZDA za nacionalno varnost za spremljanje, organi za nadzor v različnih državah članicah in vpliv na zasebnost državljanov EU“, o katerem je Evropski parlament sprejel tudi resolucijo.

Vajgl se je v svoji eno-minutni razpravi o grški televiziji zavzel za „javni interes“ in kritično ocenil dosedanje odzive Komisije in Evropskega parlamenta, dejal je (video-posnetek):
Očitno je, da ima Komisija težave, in tudi mi imamo težave v tem Parlamentu, kadar govorimo o konkretnih zadevah, ki se dogajajo v državah članicah. Manj problemov imamo, kadar govorimo o državah, ki so tretje države in niso članice. Posebej kadar gre za stvari, ki se dotikajo javnega interesa in seveda človekovih pravic in zakonitosti.

Jaz mislim, da je bila poteza grške vlade, ko je šlo za javno radiotelevizijo, pregrob poseg, da preprosto ga ni mogoče opravičiti z ekonomsko krizo. Pri javni televiziji je treba voditi račune o javnem interesu, ki ga je tako dobro opisala naša predsednica komiteja za kulturo, kolegica, ki je govorila pred mano.

Mislim, samo še to, da je Komisija na ta fenomen in na ta poseg reagirala preveč medlo, preveč se je bala odpreti politično dimenzijo tega problema. Ta problem je političen in Komisija ima tudi politični mandat.“

Ivo Vajgl je dobil besedo tudi v razpravi, po kateri je Evropski parlament sprejel posebno resolucijo o ameriškem spremljanju komunikacij v EU, v kateri je od ZDA med drugim zahteval „takojšnje pojasnilo“ in odločno obsodil „vohunjenje pri predstavništvih EU“, če bi se informacije potrdile. Ivo Vajgl je ob tem odločno obsodil začasno pridržanje bolivijskega predsednika Morales na dunajskem letališču. Dejal je (video-posnetek):
Vznemirjen sem zaradi nekega dogodka, ki se je danes zgodil, ko se ta snežna kopa vali, ki jo je povzročil cel ta škandal s prisluškovanjem.

Mislim, da se je državniku in predsedniku prijateljske države Bolivije na evropskih tleh zgodilo nekaj absolutno nedopustnega, nad čem bi se morali resno zgrudit. To je posledica, to je naslednja faza škandala, o katerem se danes pogovarjamo. Mislim, da je prav, da opozorimo, da se takšne stvari, takšne brutalne in primitivne, rušenje vseh norm mednarodnega prava in običajnega, spodobnosti, da se to na evropskih tleh ne bi smelo dogajati in bi moralo biti pravzaprav sram vse v državah, ki so v tej farsi sodelovale.

ž