Vajgl: Vlada ravna prav

Novice, Zunanja politika| 22. 7. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se je v izjavi za javnost odzval na odločitev vlade, da vendarle glasuje proti predlogu seznama prednostnih evropskih projektov na področju energetike, na katerem bo tudi predlog izgradnje plinskega terminala v Žavljah, proti kateremu so se v preteklosti  opredelili že mnogi pravni, okoljski in drugi strokovnjaki, civilna družba, pa tudi nekateri politiki, med njimi tudi predsednik republike pokojni dr. Janez Drnovšek.

Izjava Iva Vajgla:

Vlada republike Slovenije ravna prav in si zasluži priznanje, ker je prisluhnila mnenju, da morajo njeni predstavniki na sestanku visokih uradnikov prihodnjo sredo v Bruslju zavrniti seznam prioritetnih projektov EU na področju energetike, na katerem je tudi možnost izgradnje velikega plinskega terminala v Žavljah.

Ne glede na to, da bo Komisija o tem seznamu odločala šele jeseni in ga v obliki delegiranega akta dala v nadaljnji postopek in odločanje Svetu oziroma Evropskemu parlamentu, je pomembno, da slovenska vlada v celotnem postopku daje jasno vedeti, da projektu v Žavljah nasprotuje, ker ogroža lokalno prebivalstvo v obeh državah in bi v primeru uresničitve pomenilo stalno grožnjo okolju na morju in na kopnem.

Zato izrecno pozdravljam pripravljenost vlade, da svoje stališče uskladi z zahtevami javnosti, strokovnjakov in civilne družbe.

ž