Za oporečnike, kot je Snowden, se je treba zavzeti

Novice, Zunanja politika| 24. 7. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se je danes na povabilo pridružil novinarski konferenci, ki jo je pripravilo več skupin in organizacij civilne družbe, med njimi Odbor za pravično in solidarno družbo in gibanje Vseslovenska ljudska vstaja.

V zvezi z Edwardom Snowdnom, o katerega prošnji za azil ruske oblasti še odločajo, je Ivo Vajgl povedal, da je bil namen njegovega predloga, naj Slovenija razmisli, da bi mu podelila politični azil predvsem v senzibilizaciji javnosti za vprašanja kršenja človekovih pravic.

Ob tem je Vajgl pojasnil, da je priložnost Slovenije, da se na mednarodnem političnem prizorišču poskusi uveljaviti v tem, da poišče takšne niše – priložnosti, ko gre za očitne kršitve mednarodnih konvencij in človekovih pravic. Menil je, da je tudi dobršen del ameriške javnosti na strani Snowdna in drugih žvižgačev, zato je treba zavrniti tiste, ki trdijo, da so zavzemanja za Snowdna proti-ameriška. Takšne trditve so podcenjujoče do ameriške demokracije, je dejal Vajgl in dodal “ne govorimo proti Ameriki, pač pa v imenu globalne demokratične javnosti in zavesti“.

Ker  je Slovenija v preteklosti že imela svoje žvižgače, „eden prvih je bil profesor Bučar“, je spomnil Vajgl, je še toliko bolj pričakovati, da bomo nesporno obsodili kriminalizacijo takih dejanj, ki so po svoji naravi oporečniška in jih je treba zavarovati.

Vajgl je pojasnil, da je primer Snowden v Evropskem parlamentu spodbudil veliko tehtnih in kritičnih razprav poslank in poslancev, zato je prepričan, da bi – če bi bilo ob tem glasovanje – velika večina evropskih parlamentarcev obsodila odziv ameriških oblasti na Snowdnova dejanja.

V zvezi s plinskim terminalom v Žavljah je Vajgl, ki je pred dnevi med prvimi javno nasprotoval odločitvi vlade, da se pri glasovanju o prednostnem seznamu evropskih energetskih projektov vzdrži, dejal, da pristajanje na „gnile kompromise“ v katerikoli fazi odločanja o projektu nikakor ni sprejemljivo.

ž