Vajgl: Sirija – vojaška intervencija z negotovim izidom

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 28. 8. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se je danes udeležil izrednega zasedanja Odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve (AFET), kjer je beseda tekla tudi o razmerah v Siriji. V zvezi z vsebino razprave je slovenskim medijem poslal izjavo za javnost,  ki jo objvaljamo v nadaljevanju.

Izjava Iva Vajgla:

Današnji izredni sestanek Odbora za zunanje zadeve Evropskega parlamenta v Bruslju je samo potrdil, kako neenotna je EU, ko gre za vprašanja, ki neposredno zadevajo varnost in stabilnost Bližnjega vzhoda – regije pred našimi vrati. Razprava je, žal, razkrila, da se vloga predstavnikov EU konča pri zgolj navideznih posredovalnih poskusih in pri popravljanju škode, ko je glavno dogajanje (vojaške intervencije voljnih držav) že zaključeno.

EU sicer dosledno podpira politično rešitev krize v Siriji in nepristransko ugotavljanje dejstev, ko gre za uporabo bojnih plinov, vendar pa mora dopuščati, da posamezne države članice pod vodstvom ZDA postavljajo svet pred izvršeno dejstvo, nov vojaški spopad z nepredvidljivimi posledicami.

Danes smo skupaj s poslanskima kolegoma Pinom Arlacchijem (S&D) in Susy de Martini (ECR) v zvezi s Sirijo objavili skupno izjavo za javnost, v kateri smo med drugim poudarili, da je razprava pokazala, da velik del poslank in poslancev Evropskega parlamenta, ki so sodelovali na seji odbora, ne podpira vojaške intervencije v Siriji, ker ni zasnovana na zanesljivih podatkih (o uporabi bojnih plinov), in ker nima mednarodno-pravne podlage.

Skupna izjava treh poslancev EU o Siriji (v italijanščini): Press_Sirija_skupna_280813

ž