„Govor Barrosa kot anti-evforična odslikava stanja Unije“

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 11. 9. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) se je v pisnem sporočilu za javnost odzval na  govor predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa o stanju Evropske unije, ki ga je imel danes zjutraj v Evropskem parlamentu v Strasbourgu v okviru rednega septemberskega zasedanja. Barrosov današnji nastop je zadnji te vrste pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo med 22. in 25. majem prihodnje leto.

Izjava Iva Vajgla:

Govor predsednika Barrosa s poudarkom na nujnem zagotavljanju gospodarske rasti in sprejemanju ukrepov za lažje zaposlovanje mladih in krepitev vloge EU kot dejavnika miru v svetu je izzvenel kot anti-evforična odslikava trenutnega stanja Unije. V razpravi smo slišali nujen poziv članom parlamenta in političnim skupinam, da se v zadnjih mesecih mandata Evropskega parlamenta in Komisije posvetijo skupnemu delovanju za stabilizacijo razmer v EU in zanemarijo prestižne boje. Volitve v letu 2014 za Evropski parlament naj ne bi bile spopad ‘levih z desnimi‘, ampak prepričevanje med tistimi, ki evropsko integracijo podpirajo, in ‘evroskeptiki‘.

Znaki oživljanja gospodarstva in prvi pozitivni trendi v državah, ki so najgloblje zagazile v krizo, so bolj dokaz, da smo dosegli dno, kakor že konsolidirano znamenje, da smo že na zanesljivi poti iz krize. Slovenije govorniki niso omenjali kot problematične države, kar je dobro, verjetno pa je sporočilo o nujnosti sodelovanja vseh političnih sil uporabno tudi pri nas.”

ž