O pritiskih Rusije na države vzhodnega partnerstva

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 11. 9. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je na rednem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razpravljal tudi v okviru točke dnevnega redaPritisk Rusije na države vzhodnega partnerstva (glede na bližnje vrhunsko srečanje vzhodnega partnerstva v Vilni)“.

Razprava Iva Vajgla:

Rusija se je te dni skozi sirski problem vrnila skozi glavna vrata  v mednarodno politiko. Dokazala je, da ima spretno diplomacijo in jasne politične interese. Tudi to je dokazala, da ima ambicije širiti svoj vliv na področja, ki jih je  izgubila.

Izvajati pritisk na države, ki se želijo vključiti v evropske integracije, ni modra politika in je zaradi načina, kako jo Rusija poskuša uveljaviti, posebej ko gre za Ukrajino, za nas nesprejemljiva.  Če hoče ponovno postati pomemben igralec, mora Rusija opustiti logiko interesnih sfer.

Rusija izvaja pritisk na Armenijo, kjer ima tudi svoje čete. To ovira rešitev problema Nagornega Karabaha. Z vstopom v rusko prostotrgovinsko območje bo Armenija ogrozila pridružitveni sporazum z EU. Vemo, da Moskva pritiska tudi na Moldovo in Gruzijo. To je slaba politika, ki vodi v delitve, Rusijo pa v mednarodno izolacijo.“

ž