Veliki potenciali programa Podjetna Evropa

EU parlament, Novice| 25. 9. 2013 | Ni komentarjev

print
Včeraj so v Evropskem parlamentu v Bruslju evropski poslanci mag. Mojca Kleva Kekuš (S&D), Ivo Vajgl (ALDE) in Oleg Valjalo (S&D) priredili posebno mednarodno konferenco z naslovom Podjetna Evropa. Konference se je, ob podpori poslancev, udeležilo tudi več kot štirideset mladih podjetnikov in njihovih mentorjev ter predstavnikov Regionalnega centra za razvoj iz Zagorja ob Savi, ki je bil nosilec tega, sprva lokalnega projekta.

Namen konference je bila predvsem izmenjava izkušenj in znanj s področja spodbujanja podjetniške aktivnosti mladih, pa tudi iskanje možnosti, da bi slovenski program Podjetna Evropa zaživel tudi v drugih državah članicah ter našel neposredne evropske finančne vire.

Da je program zanimiv tudi za evropske snovalce politik in Evropsko komisijo je s svojo udeležbo potrdil tudi komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Lászlo Andor.

Projekt Podjetno v svet podjetništva je iz občinskega projekta v Zagorju ob Savi prerasel v nacionalni program Podjetna Evropa, v katerem bo, po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, v letih 2012 in 2013 sodelovalo 250 mladih – potencialnih podjetnikov. Program se bo nadaljeval tudi prihodnje leto in financiran iz sredstev evropske kohezijske politike. Po podatkih ministrstva stroški za 250 udeležencev v programu za 5-mesečno usposabljanje znašajo okoli 3,7 milijona evrov.

Vodja programa Podjetna Evropa Staša Baloh Plahutnik je med drugim pojasnila, da so program že predstavili Evropski komisiji in, da upajo, da bo zaživel v čim več  državah. V tem primeru bi lahki v Sloveniji vzpostavili center za usposabljanje izvajalcev tega programa v drugih državah.

Evropski poslanec Ivo Vajgl je za Slovensko tiskovno agencijo po konferenci med drugim dejal, da gre za program, s katerim bi se lahko Slovenija ne le postavljala, ampak ga tudi prodajala. „Ta konferenca je zame najbolj svetel trenutek, odkar sem v Evropskem parlamentu. Toliko pozitivnih mladih ljudi in vere v prihodnost, da komajda verjameš, da so ti ljudje prišli iz Slovenije,“ je dejal Ivo Vajgl.

Ivo Vajgl s komisarjem za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Lászlom Andorjem

Ivo Vajgl na konferenci s komisarjem za zaposlovanje, socialne zadeve in vključevanje Lászlom Andorjem, 24. 9. 2013

Oglejte si foto-galerijo

ž