Kamnik dobil eko-tržnico

Novice| 29. 9. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je v soboto, 28. septembra 2013, sodeloval na slovesni otvoritvi živilske tržnice Okusi Kamnika – Podeželje in Eko v Kamniku. V nagovoru mnogim prisotnim Kamničankam in Kamničanom je Ivo Vajgl izrazil prepričanje, da si v Sloveniji ne moremo dovoliti, da bi svojo prihodnost videli v „mega-projektih, kot je TEŠ 6“, temveč, da se moramo vrniti k sebi in poiskati način, kak trajnostno izkoristiti naravne danosti.

Kot dober primer strateške preusmeritve v pridelavo in predelavo bio-hrane in trajnostnega turizma je navedel avstrijsko regijo Waldviertel, ki je bila pred leti, ko jo je obiskal, razvojno zaostalo obmejno območje. Danes je to razvita in napredna regija z, v svet povezano ekonomijo, utemeljeno na ekološkem kmetijstvu v povezavi z vse bolj rastočim turizmom. Po Vajglovem mnenju gre za dokaz, da nam „narava daje dovolj, če jo spoštujemo“.

Vajgl je v govoru poudaril tudi pomen negovanja tradicije, tako bi se morali bolj zavedati naše povezanosti z izročilom avstro-ogrskega kulturnega prostora oziroma tega, da je Slovenija na stičišču dveh tradicij – srednje-evropske in jugo-vzhodno-evropske.

Otvoritvi eko-tržnice, ki bo v Kamniku odprta vsako zadnjo soboto v mesecu med 8. in 13. uro na Glavnem trgu, je sledil lokalni razvojni forum S socialnim podjetništvom do samooskrbe“, pod častnim pokroviteljstvom Iva Vajgla in ob finančni podpori ALDE – Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo.

Nagovor Iva Vajgla na otvoritvi eko-tržnice v Kamniku, 28., 9. 2013

Nagovor Iva Vajgla na otvoritvi eko-tržnice v Kamniku, 28., 9. 2013

Oglejte si foto-galerijo.

Video-posnetek otvoritvene slovesnosti na novi tržnici

1. del lokalnega razvojnega foruma (video; 1h 38 min)

2. del lokalnega razvojnega foruma (primeri dobrih praks) (video; 1h 46 min)

ž