Vajgl sklenil obisk v Ukrajini

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 4. 10. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je danes sklenil dvodnevni obisk v Ukrajini, ki se ga je udeležil kot član Evropskega parlamenta, in sicer kot član tričlanske delegacije politične skupine ALDE – Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo.

Namen obiska evropskih parlamentarcev iz skupine ALDE je bil preveriti, ali oziroma kakšen napredek je Ukrajina dosegla glede potrebnih reform na področju pravosodja in volilnega sistema, ki so pogoj za podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko unijo ob robu vrhunskega srečanja vzhodnega partnerstva, ki bo  28. in 29. novembra v Vilniusu.

Parlamentarci so imeli s predstavniki ukrajinske liberalne stranke, civilne družbe, opozicijskih strank in oblasti več pogovorov, prednostno o pridružitvenem sporazumu z EU.

Poleg ukrajinskega predsednika vlade Mikole Azarova, zunanjega ministra Leonida Kožare ter gospodarskega ministra Igorja Prasolova je evropske parlamentarce sprejel tudi predsednik Ukrajine Viktor Janukovič. Ukrajina je v zadnjem času – v sodelovanju z Evropskim parlamentom, Evropsko komisijo in Beneško komisijo –  sprejela vrsto sprememb zakonodaje na področju pravosodja, predvsem v zvezi z vlogo tožilstva, preostale reforme pa sodijo večinoma na področje gospodarstva.

V pogovorih s predstavniki ukrajinskih oblasti so evropski liberalni parlamentarci odprli tudi vprašanje položaja Julije Timošenko in sogovornikom prenesli stališče ALDE ter pričakovanje, da bo do vrha v Vilniusu konec novembra v statusu Timošenkove prišlo do pozitivnega premika.

Ukrajinska stran je dala ob tem vedeti, da so proti Timošenkovi sproženi še nedokončani sodni postopki v zvezi z velikimi finančnimi zlorabami, kar omejuje možnosti amnestije za storjena dejanja, dokler vsi sodni postopki ne bodo končani.

Evropski poslanec Ivo Vajgl je v pogovorih med drugim poudaril, da Ukrajina vsekakor sodi v evropske integracijske procese, in da bi bilo škodljivo tako za Ukrajino kot za Evropsko unijo, ki ima Ukrajino za pomembno partnerico, če bi prišlo do blokade podpisa pridružitvenega sporazuma.

Evropski parlamentarci so opravili poglobljene pogovore s predstavniki ukrajinskih nevladnih organizacij, ki, tako kot večinski del ukrajinske javnosti, podpirajo evropsko usmeritev Ukrajine. V pogovorih je beseda nanesla tudi na odnos nevladnih organizacij in političnih strank ter na delovanje civilne družbe na lokalni ravni. Vajgl je ukrajinskim sogovornikom med drugim priporočil, naj bodo pri svojem delovanju čim bolj izvirni pri izbiri tem, predvsem pa naj bodo pozorni na vprašanja, ki zadevajo mlade. Pojasnil je tudi, da je v Sloveniji vse več pozornosti usmerjene v perspektive mladih na področju zaposlovanja v okviru zelene ekonomije in socialnega podjetništva.

ž