Vajgl o izvolitvi nove Evropske komisije: Za potrditev, Potočnik je dobil pomemben resor

Novice| 9. 2. 2010 | Ni komentarjev

print
Ivo Vajgl (ZARES), evropski poslanec iz Skupine liberalcev in demokratov (ALDE), je danes glasoval za potrditev Evropske komisije pod vodstvom Joséja Manuela Barrosa.

“Skupaj s svojo poslansko skupino liberalcev sem glasoval za potrditev Evropske komisije. V trenutku gospodarske krize in številnih političnih kriz po vsem svetu je pomembno, da je Evropa po šestih mesecih dobila “vlado” s polnimi pooblastili,”  je po glasovanju izjavil Vajgl. “Glasovanje o Komisiji je pokazalo, da njeno sestavo in program podpirajo predvsem tri največje stranke t.i. pro-evropske koalicije: Ljudska stranka, socialdemokrati in liberalci.”

“Sporočilo parlamenta predsedniku Barrosu in njegovi ekipi je jasno: Lizbonska pogodba daje parlamentu širša pooblastila, več moči in samo v sodelovanju vseh evropskih institucij, ki vključujejo tudi Svet, je zagotovilo učinkovite Evropske unije (EU),” je poudaril Vajgl.

“Že na začetku novega mandata se bo Komisija morala spopasti s finančnimi krizami znotraj EU in dokazati, da sta skupnost, in znotraj nje območje Evra, sposobna sama razrešiti takšne probleme. Komisija bo morala dokazati, da je kot uigran tim sposobna kljubovati parcialnim dogovorom, zlasti težnjam po dogovarjanju velikih držav mimo manjših.”

“Skupna evropska zunanja in varnostna politika, ki določa vlogo EU kot globalnega igralca v svetovni politiki, je po mnenju mnogih še vedno nedorečena ideja in nedokazana praksa,” je opozoril Vajgl.

“Komisar Potočnik je dobil pomemben resor in s tem tudi priznanje za dosedanje delo.”

ž