Vajgl za izpustitev aktivistov Greenpeaca

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 23. 10. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je danes zvečer na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v imenu politične skupine ALDE spregovoril o, v ruskem Murmansku pridržanih aktivistih Greenpeaca. Objvaljamo govor v celoti (velja govorjena beseda).

Govor Iva Vajgla:

Gazprom, enako kot velike multinacionalne družbe Zahoda, ki želijo na hitro osvojiti nove prostore in si po možnosti nekontroliran zagotoviti eksploatacijo naravnih bogastev našega planeta, nimajo absolutnega mandata. Jemljejo si več svobode, kot jim pripada, in nas je strah tega, kar bodo prizadejali zemlji, morju , rekam, ozračju.

Zato ne moremo sprejeti  avtoritarnega ravnanja ruskih  oblasti z okoljevarstveniki Greenpeaca, ki so že od 18. septembra pridržani v zaporu v Murmansku pod absurdno obtožbo piratstva. Takšna obtožba se je – tako so vsaj poročali, zdela problematična celo za ruskega voditelja Putina. Ob tem je, seveda, dovoljen dvom o tem, da bi v današnji Rusiji predstavniki katerekoli veje oblasti nasprotovali predsednikovi volji.

Prav je, da Evropski parlament okrepi izraze zaskrbljenosti, obsodbe in solidarnosti, ki jo je ravnanje ruskih oblasti z aktivisti Greenpeacea sprožilo v vsem demokratičnem svetu. Potem, ko je ta organizacija prostovoljcev in idealistov v preteklih letih razkrila nešteto grobih in nevarnih posegov v naravo v drugih delih sveta, je z drzno akcijo v vodah Arktike opozorila na to, da se groba eksploatacija z vsemi možnimi posledicami širi na ta še skoraj intaktni del  zemlje.

Ruska vlada noče razumeti tega demokratičnega sporočila, podobno kot v primeru deklet skupine Pussy Riot, primera Magnitski in Navalni in drugih, najprej poseže po represiji. To ni Rusija, ki bi jo lahko razumeli, sprejeli in zagovarjali.

Rusija naj čim prej osvobodi zaprte Greenpeacovce in si prihrani blamažo!“

ž