Kultura kot temelj skupne evropske prihodnosti

Novice| 7. 11. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se je odzval vabilu predsednika republike Boruta Pahorja in se udeležil današnje druge konference v okviru projekta Slovenija 2013 z naslovom Evropska razsežnost slovenske prihodnosti.

V svoji razpravi je Vajgl med drugim dejal, da je „zelo skeptičen glede federalističnega pristopa“ z zvezi z nadaljnjim razvojem Evropske unije. Mnenja je, da je ameriški ustavni sistem povsem neprimeren, da bi ga preneli v evropsko ureditev. Po Vajglovem mnenju se Unija ne bo razvijala v smeri federalizma.

Ob tem je spomnil na besede Borisa Pahorja, ki je nedavno v Evropskem parlamentu v Bruslju ob sprejemu nagrade Državljan Evrope poudaril, da evropska identiteta niso banke, finančni trgi in kapital, temveč je to njena kultura, njena zgodovina.

Vajgl je mnenja, da v Sloveniji vprašanje kulture kot sestavnega dela nacionalne in evropske identitete ni dovolj prisotno, „večina slovenske politike  zgrabi za pištolo, ko sliši besedo kultura“.

Nesprejemljivo je, denimo, da v Sloveniji praktično nikogar ne zanima, kdaj bodo zgrajene umetniške akademije, in ocenil, da se vse preveč odrekamo ali pozabljamo na svojo pripadnost kulturi srednjeevropskega prostora. „Slovenci moramo biti po definiciji pro-evropski, zaradi svoje zgodovine in prihodnosti,“ je dejal Vajgl.

ž