Proračun EU – podpora zaposlovanju mladih

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 19. 11. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski parlament je  danes v okviru rednega novembrskega plenarnega zasedanja potrdil tudi proračun Evropske unije za leto 2014 in večletni finančni okvir EU za obdobje 2014 – 2020. Na sprejetje prihodnjega evropskega proračuna se je v izjavi za medije odzval tudi evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE).

Izjava Iva Vajgla:

„Proračun je sprejemljiv, je izraz ekonomske in finančne krize, v kateri smo, in zato je njegova glavna značilnost, da je v primerjavi s prejšnjim obdobjem zmanjšan.

Vloga Evropskega parlamenta v večmesečni razpravi je bila v tem, da smo poskušali reševati postavke, od katerih bo v veliki meri odvisno, kdaj in kako bo Evropa našla pot do gospodarske rasti in stabilnosti.

Med pomanjkljivostmi proračuna je ena izmed najšibkejših točk zmanjšanje sredstev za kohezijo, skupaj s prešibko podporo znanstveno-raziskovalnemu delu in z neselektivnim nadaljevanjem dosedanje kmetijske politike. Svetla točka je povečanje sredstev za program Erasmus+, podpora zaposlovanju mladih in dejstvo, da nismo zmanjšali sredstev za evropsko razvojno pomoč.

Slovenija bo tudi v prihodnjem proračunskem obdobju EU obdržala status države prejemnice in na Sloveniji je, kako bo znala izkoristiti sredstva iz evropskih skladov“.

ž