Za novo poglavje v reševanju razmer v Sudanu

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 19. 11. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu sestal z delegacijo Revolucionarne fronte Sudana, v kateri so bili voditelji vseh gibanj, ki se v Sudanu borijo za demokratične reforme, spoštovanje človekovih pravic in za uresničenje zahtev po avtonomiji ali samostojnosti Darfurja.

V delegaciji, ki je vodil predsednik fronte Malik Agar, ki je hkrati predsednik gibanja SPLM/ North, so bili še Mini Minawi, predsednik gibanja SLM, Abdul Wahid Nour, vodja SLM, Gibreel Ibrahim, predsednik gibanja JEM, in Trayo Ali, koordinator za humanitarno pomoč Revolucionarne fronte Sudana.

Vsi člani delegacije, ki se je podala na pot po evropskih državah, da bi razširila informacijo o kršenju človekovih pravic v Sudanu, so izrazili priznanje Sloveniji, ki je v času, ko je bil predsednik republike dr. Janez Drnovšek, aktivno sodelovala pri iskanju mirne rešitve za vojno in hudo kršenje človekovih pravic v Sudanu. Posebej so izpostavili priznanje tudi Ivu Vajglu, ki je v minulih letih večkrat predstavil probleme Sudana in posebej Darfurja, pri čemer je v Evropski parlament  povabil tudi tankočutnega poznavalca Sudana Toma Križnarja in mirovnika iz Darfurja dr. Sulejmana Jamoussa.

Predstavniki sudanskih osvobodilnih gibanj so se zavzeli za to, da bi Evropski parlament in EU v celoti odprli novo poglavje v reševanju razmer v Sudanu, ki so nevzdržne, saj režim predsednika Baširja, ki je obtoženec mednarodnega sodišča v Haagu, zatira svoj narod in vsak poskus demokratičnih sprememb.

Srečanje z delegacijo Revolucionarne fronte Sudana

Srečanje z delegacijo Revolucionarne fronte Sudana v Evropskem parlamentu, Strasbourg, 19. 11. 2013

ž