Za širitveni veliki pok na Zahodnem Balkanu

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 24. 11. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je včeraj v Ljubljani, na Fakulteti za družbene vede, kot osrednji govorec nastopil na mednarodni konferenci mreže AcadEU o evropski integraciji držav nekdanje Jugoslavije.

Konference, prve tovrstne v okviru mreže AcadEu pri nas, se je udeležilo okoli 60 direktorjev, profesorjev, raziskovalcev in študentov iz držav nekdanje Jugoslavije. Konferenco, ki jo je vodil dr. Zlatko Šabić, je pripravila Katedra za mednarodne odnose na FDV, s podporo Evropske komisije in FDV.

Uvodnega dela konference so se ob Ivu Vajglu udeležili tudi dekan FDV dr. Bojko Bučar, minister za izobraževanje dr. Jernej Pikalo in namestnica vodje predstavništva Evropske komisije v Ljubljani Ulla Hudina.

Ivo Vajgl je v svojem predavanju med drugim predstavil svoj kritični pogled na delovanje institucij Evropske unije v kontekstu demokratičnega primanjkljaja, saj majhne države po njegovem prepričanju niso enakovredno zastopane, kar je razvidno tudi v Evropskem parlamentu, kjer poslanke in poslanci iz manjših držav ne zasedajo nobene od pomembnejših funkcij v EP.

Vajgl se je znova kritično opredelil do ideje evropskega federalizma oziroma nekakšnih „združenih držav Evrope“, ki jih zagovarja tudi predsednik republike Borut Pahor. Vajgl je namreč prepričan, da ameriškega federalističnega modela ni mogoče enostavno preslikati na Evropo, saj je Unija utemeljena tudi na spoštovanju kulturne različnosti in ohranjanju nacionalne identitete posameznih članic EU, ob hkratni krepitvi skupne evropske identitete.

Znova je kritično ocenil skupno evropsko zunanjo politiko, ki je po Vajglovem mnenju pravzaprav ni, saj EU ne igra omembe vredne vloge na globalnem zunanjepolitičnem prizorišču, njena ravnanja pa kažejo na odsotnost prodornih idej, voditeljstva ter iniciativnosti.

Ob enem izmed vprašanj udeležencev konference je Vajgl kritično ocenil ravnanje nove članice EU Hrvaške, namreč pomanjkanje pripravljenosti hrvaških oblasti, da spoštujejo sklenjene mednarodne pogodbe, kar je ocenil kot „neverjetno, nemogoče in nesprejemljivo“. V zvezi z vrnitvijo izseljenega srbskega prebivalstva je ocenil, da mora ta postati „realna možnost“.

V zvezi z evropsko integracijo držav nekdanje Jugoslavije je pojasnil, da se sam zavzema za „širitveni veliko pok“ oziroma za to, da bi naslednja širitev EU vključiti vse preostale kandidatke za članstvo na območju nekdanje Jugoslavije. Zelo kritično je Vajgl ocenil razmere v Bosni in Hercegovini, ki kažejo, da od leta 2003 BIH skorajda ni dosegla napredka na področju približevanja EU. Strinjal se je z oceno enega od udeležencev, da se je politika EU v tem primeru izkazala za povsem neučinkovito. „Zato bi se morali odreči intervencionizmu in omogočiti BIH, da sama prevzame odgovornost za svojo prihodnost,“ je ocenil Vajgl.

Mednarodna konferenca AcadEU, Ljubljana, FDV, 23. november 2013

Foto-galerija

ž