Za ratifikacijo konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami

Novice, Zunanja politika| 25. 11. 2013 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je ob današnjem mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je razglasila Generalna skupščina OZN leta 1999, podpisal spletno različico Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter boju proti njima.

Ivo Vajgl ob tem poziva vlado Republike Slovenije oziroma pristojno ministrstvo za zunanje zadeve, da čim prej sproži postopek ratifikacije Konvencije Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter boju proti njima.

Ko gre za konvencije, ki zadevajo temeljne človekove pravice, ni bolj ali manj pomembnih konvencij, takšnih, ki lahko počakajo, in takšnih, ki jih je treba ratificirati takoj,” je prepričan Vajgl.

Spletno podpisovanje Konvencije, ki še ni v veljavi, ker je doslej ni ratificiralo zadostno število držav (najmanj deset, od tega osem članic Sveta Evrope), je del nadnacionalne kampanje, katere nosilec je nevladna organizacija Avtonomni ženski center iz Beograda, v njej pa sodelujejo tudi tri nevladne organizacije iz Slovenije.

Eden od ciljev kampanje je uveljavitev Konvencije, ki med drugim od držav pristopnic zahteva dosledno in celostno uresničevanje „pravice vsakogar, posebej ženske, da živi v okolju brez nasilja tako v javni kot zasebni sferi“.

Po zadnjih dostopnih podatkih statističnega urada je leta 2011 v Sloveniji „utrpelo nasilje v družini 1584 žensk, telesne poškodbe 529 žensk, spolno nasilje 222 žensk, zanemarjanje in surovo ravnanje 379 deklic, umorjenih pa je bilo 10 žensk“.

Konvencija posebej poudarja, da je treba zavarovati vse žrtve družinskega nasilja, in sicer pred vsemi vrstami oziroma oblikami, ne le fizičnega, temveč tudi spolnega, psihološkega in ekonomskega nasilja.

ž