„Evropski parlament pohodil človekove pravice“

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 10. 12. 2013 | 1 komentar

print
V okviru decembrskega plenarnega zasedanja so poslanke in poslanci Evropskega parlamenta danes večinsko potrdili predlog sklenitve novega „protokola med Evropsko unijo in Kraljevino Maroko o določitvi ribolovnih možnosti in finančnega prispevka iz Sporazuma med Evropsko unijo in Kraljevino Maroko o partnerstvu v ribiškem sektorju“. Evropski parlament prejšnjega  lani ni podaljšal in je zato prenehal veljati.

V nadaljevanju posredujemo izjavo za javnost evropskega poslanca Iva Vajgla (ALDE):

Evropski parlament je danes, na žalost, pod vplivom lobijev in posebnih interesov nekaterih držav pohodil človekove pravice ljudstva Saharijcev v njihovi domovini Zahodni Sahari, ki jo nezakonito zaseda Maroko.

Gre za klasičen primer hipokrizije, ko govorimo o človekovih pravicah in jim posvečamo poseben dan, hkrati pa mednarodna skupnost, vključno z Evropskim parlamentom, krši mednarodno pravo in je pripravljen ‘spregledati’ najbolj očitne kršitve človekovih pravic. Želel bi si, da vsaj Slovenija ne bi podpirala ali tolerirala sklepanja sporazumov, kakršen je ribiški sporazum med EU in Marokom.

Evropski parlament danes očitno ni imel svojega dne, saj je je podprl tudi zavrnitev t. im. poročila Estrela, kar pomeni pošiljanje žensk za štedilnik in povratek v 19. stoletje.

ž