Podpora manifestu Evropske platforme AGE

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 8. 1. 2014 | 1 komentar

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je podprl poseben manifest, ki ga je pripravila organizacija Evropska platforma AGE (AGE Platform Europe ) in je namenjena vsem kandidatkam in kandidatom za poslance v Evropskem parlamentu.

Ključni  namen manifesta je poziv odločevalcem, da prispevajo k ustvarjanju „starosti prijazne Evropske unije“ prek različnih politik in pobud EU.

Evropska platfroma AGE združuje okoli 165 organizacij za starejše iz vse Evrope in si prizadeva za krepitev ozaveščenosti javnosti o vprašanjih, ki zadevajo starejše.

V svoji javni podpori manifestu je Vajgl med drugim zapisal, da je treba zagotoviti, da bo imela starejša generacija svoj glas pri urejanju vseh vprašanj, ki jih zadevajo in so neposredno povezana s kakovostjo njihovih življenj in s socialnim položajem.

Vajgl, ki je organizacijo Evropska platforma AGE gostil tudi na nedavni konferenci o pravicah starejših, ki jo je pripravil v Evropskem parlamentu v Bruslju, podpira tudi prizadevanja različnih organizacij, med njimi tudi Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), da bi Organizacija združenih narodov v prihodnje sprejela tudi posebno konvencijo o pravicah starejših.

Kot je zapisal Vajgl, „mednarodna skupnost ne more več spregledovati dejstva, da po svetu, v različnih tipih družb, živijo starejši ljudje, ki imajo svoja univerzalna pričakovanja in specifične potrebe, interese in ambicije. Čas je, da se zavemo, da moramo vsi storiti kar največ, da bi starejšim omogočili, da so ustvarjalen in enakovreden del naše družbe“.

ž