“Mussomeli onkraj običajnega”

Novice, Zunanja politika| 16. 1. 2014 | 2 komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE), nekdanji zunanji minister in veleposlanik v več državah, se je odzval na včerajšnje izjave veleposlanika ZDA Josepha A. Mussomelija, ki so jih objavili ali povzeli vsi osrednji slovenski mediji.

Izjava Iva Vajgla:

Mussomeli onkraj običajnega – komentar zadnjih medijskih nastopov veleposlanika ZDA

Ameriški veleposlanik v Sloveniji gospod Mussomeli je ljubljenec medijev in v tej vlogi očitno uživa. Kot kritični opazovalec, ki ima za seboj lep kos poklicne poti, pogosto primerja razmere v Sloveniji z državami, v katerih je služboval ali o njih slišal.

Velikokrat ima prav, tudi takrat, ko spregovori o lastni državi, o kateri, na žalost, zadnje čase, v zvezi z globalnim prisluškovanjem in etičnimi normami, ki jih sama postavlja, ter finančno krizo, ki so jo njeni pomembni igralci povzročili, ne govorimo s posebnim navdušenjem. „Nobody is perfect!“

Njegovi komentarji morebitne kandidature dr. Danila Türka za generalnega sekretarja OZN – če zanje ni dobil izrecnega navodila iz State Departmenta, vsekakor presegajo dobre običaje, po katerih se ravnajo diplomati.

Majhno, osebno maščevanje za zelo utemeljena opozorila, ki mu jih je zaradi že prislovičnega nediplomatskega obnašanja svoj čas izrekel predsednik Türk? Kaj lahko ameriškega veleposlanika motivira, da, kot poroča Dnevnik, razmnožuje neposrečeno Türkovo izjavo o “drugorazrednosti”, ki jo je Türk sam pojasnil in obžaloval? Ali se ni cela vrsta ameriških predsednikov v bližnji preteklosti odlikovala po nespretnih izjavah, ki so potrebovale naknadna pojasnila? Ali so ZDA ali njeni predsedniki zaradi tega doživljali diskvalifikacije, podobne tistim, ki jih je izrekel gospod Mussomeli?

Ker ga bo v Ljubljani očitno težko nadomestiti, bo veleposlanik velike države do konca opravljal svoje delo na svoj način in marsikdo se bo ob tem navduševal, v zadregi muzal ali rekel kakšno krepko. Veseli me, da se gospod Mussomeli v naši državi, kljub temu, da ga spominja na to in ono, počuti dobro.

ž