Vajgl za krepitev vrednote prostega pretoka ljudi v EU

EU parlament, Novice| 24. 1. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je eden od podpisnikov odprtega pisma, ki ga je več deset poslank in poslancev Evropskega parlamenta pred nekaj dnevi poslalo britanskemu predsedniku vlade Davidu Cameronu.

V pismu so evropske poslanke in poslanci izrazili „veliko zaskrbljenost“ v zvezi z nekaterimi izjavami britanskih in bavarskih politikov o prostem gibanju delavk in delavcev iz srednje– in vzhodno-evropskih članic EU.

Med drugim so ocenili, da je „iskanje grešnih kozlov in obtoževanje migrantov iz srednje- in vzhodno-evropskih članic za probleme v Veliki Britaniji izjemno nevarno, zlasti, ko se krepijo populistične, ksenofobne in skrajno desne stranke“.

Več deset podpisnic in podpisnikov odprtega pisma Cameronu je priznalo Veliki Britaniji, da je znala v preteklosti vselej najbolj odločno podpirati evropski enotni trg in integracijo srednje- in vzhodno-evropskih držav v EU. Ob tem pa so opozorili, da je v tej veliki ekonomski in socialni krizi, v kateri se je znašla EU, nedopustno podcenjevati štiri temeljne svoboščine EU, med katerimi je tudi svoboda do prostega gibanja.

Celotno besedilo odprtega pisma (v angleščini, pdf): Open_letter_Cameron(1)

ž