Pojasnilo k članku portala EurActiv

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 12. 2. 2014 | Ni komentarjev

print
V zvezi s člankom z naslovom Parliament to sanction nine MEPs over Azeri mission, objavljenim na spletnem portalu EurActiv (11. 2. 2014), objavljamo dodatno pojasnilo evropskega poslanca Iva Vajgla:

“Kar zadeva mojo udeležbo kot člana neodvisne skupine opazovalcev predsedniških volitev v Azerbajdžanu, sem vse, kar je bilo mogoče o tem povedati, sporočil v svojem pojasnilu društvu Integriteta, ki ga lahko najdete na spletu, in  posvetovalni (etični) komisiji Evropskega parlamenta, ko me je za pojasnilo zaprosila.

Moj odgovor tej komisiji, ki je posvetovalno telo predsednika EP in nima pooblastila za izrekanje ‘sankcij’, o katerih tendenciozno poroča spletni medij EurActive, ampak zgolj predloži svoje poročilo ali priporočilo predsedniku EP, česar pa še ni storil, je objavljen na tej spletni strani (spodaj).

Nekomu je očitno v interesu, da dejstvo, da sta bili o volitvah v Azerbajdžanu podani različni oceni, izkorišča za napade na poslance, ki so o tem dogodku izrazili drugačno mnenje kot opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE).

Portal EurActive v svojem članku, ki je poln insinuacij in polresnic, ob tem ne poroča, da sta uradna delegacija opazovalcev volitev Evropskega parlamenta in delegacija Parlamentarne skupščine Sveta Evrope potek volitev ocenili enako kot delegacija nevladne organizacije European Academy for Election Observations (EAEO), katere član sem bil. Skupina, v kateri sem bil  opazovalec, ni bila v Azerbajdžanu na povabilo azerbajdžanske vlade, kot napačno trdi EurActive, ampak na povabilo te nevladne organizacije, ki je kot taka registrirana v Bruslju.

Namigovanja o koristih, ki naj bi jih udeleženci misije imeli od sodelovanja pri opazovanju volitev, so povsem neutemeljena in predstavljajo del propagandne kampanje, ki je bila sprožena iz političnih razlogov, zato velja v ozadju iskati tiste, ki ne želijo konstruktivnih in dobrih odnosov EU z Azerbajdžanom.

List European Voice je pred meseci objavil osebni napad name in trdil, da ima potrdilo o tem, da ravnam kot ‘neplačani lobist’ slovenske vlade za odnose z Azerbajdžanom. Gre za povsem absurdno obtožbo, pri čemer je najbrž nepotrebno poudariti, da je tudi vsak evropski poslanec, kadar to more, pripravljen pomagati gospodarstvu in vladi svoje države na transparenten in seveda neplačan način. V veliko zadovoljstvo mi je vselej, kadar lahko odpiram vrata našemu gospodarstvu v katerikoli državi.

Vse ostale argumente v zvezi s pisanjem dveh pristranskih bruseljskih medijev sem pojasnil v svojem dopisu Integriteti in posvetovalni komisiji EP.

Očitno v celi zadevi ne gre za vprašanje etike, ampak za različne politične poglede in interese. Seveda ne pričakujem, da bi posvetovalna komisija svetovala predsedniku Schulzu, da izreče udeležencem misij, ki temeljijo na osebnem prepričanju in odgovornosti, kakršnokoli ‘sankcijo’.

Ivo Vajgl, član Evropskega parlamenta”

Pismo posvetovalni komisiji EP: Adress-Committee

ž