Spindeleggerjeva izjava zavajujoča

Novice| 1. 9. 2009 | Ni komentarjev

print
Poslanec Evropskega parlamenta Ivo Vajgl je v zvezi z intervjujem avstrijskega zunanjega ministra Spindeleggerja v Die presse (30.08.2009) podal sledečo izjavo:

Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger je v izjavi za dunajski Die Presse potrdil, da ima Avstrija, ko gre za dvojezične krajevne oznake na področju, kjer živi slovenska manjšina “zamudo”. Ob tem je še dodal, da si je treba prizadevati, “da se usedejo za isto mizo vsi prizadeti” in poskušajo najti soglasno rešitev.

Novi avstrijski zunanji minister je torej ponovil tisto, kar so storili že vsi njegovi predhodniki in zvezni kanclerji, rešitve odprtega vprašanja in s tem izpolnitve dela obveznosti, ki jih ima republika Avstrija v skladu s svojim ustanovnim dokumentom – Avstrijsko državno pogodbo -, pa ni na obzorju.

Prislovična avstrijska neodločnost in izmikanje državniški odgovornosti, ko gre za obveze iz ADP , v najnovejši Spindeleggerjevi izjavi pravzaprav ne preseneča več. Povsem nepotrebno in v nasprotju z duhom evropskega sodelovanja in razumevanja pa je njegovo polemično odrekanje pravice Sloveniji, da se kot država matičnega naroda in ob sklicevanju na mednarodno pravo zavzema za pravično rešitev statusa slovenske manjšine – v skladu z mednarodnopravnim aktom, ki je omogočil ponovno vzpostavitev demokratične Avstrije.

Avstrijcem je treba javno povedati, da Sloveniji tukaj ne gre za “pridobivanje političnih točk”, kot meni Spindelegger, ampak za spoštovanje pogodbenih obveznosti, pa četudi z neodpustljivo veliko zamudo.

Slovenska vlada bo, kot sta to že predlagala na skupni seji odbora DZ za zunanjo politiko in za Slovence po svetu, tudi v luči najnovejših izjav prvega avstrijskega diplomata morala ponovno proučiti možnost formalne notifikacije nasledstva Slovenije po SFRJ kot državi sopodpisnici ADP.

ž