Kitajsko-tajvansko reševanje spora – zgled za Ukrajino

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 4. 3. 2014 | Ni komentarjev

print
Ivo Vajgl (ALDE) se je udeležil konference o miru v vzhodni Aziji, ki jo je v Evropskem parlamentu pripravilo več evropskih poslancev v sodelovanju s tajvanskim predstavništvom pri EU.

V razpravi je sodelovalo več diplomatov iz vzhodno-azijskih držav, strokovnjakov in raziskovalcev z različnih univerz in inštitutov po svetu ter  poslanci Evropskega parlamenta. Osrednja tema konference je bila regionalna varnost v vzhodni Aziji, tudi v luči situacije, ki je sledila volitvam na Tajvanu leta 2012.

Kljub temu, da celotna regija napreduje v smislu stabilizacije in zagotavljanja miru, smo še vedno priče dogodkom, ki so zaskrbljujoči. A pred kratkim so med tajvanskimi in kitajskimi oblastmi stekli uradni pogovori na visoki ravni, kar se je zgodilo prvič po letu 1949. Dogovor o načinu komuniciranja med državama v prihodnjih prizadevanjih za ureditev dvostranskih odnosov je ključnega pomena za zagotavljanje miru in izogibanje sporom.

Ivo Vajgl je kot razpravljavec na konferenci med drugim dejal, da je lani obiskal Tajvan, kjer se je lahko na lastne oči prepričal, kako poteka ohranjanje miru tudi v praksi, in poudaril, da bi se lahko mnogi, med njimi tudi predsednik Ruske federacije Putin, kaj naučili iz njihovega zgleda. Vajgl je tudi prepričan, da bi se lahko na primeru Tajvana, v kontekstu krize v Ukrajini, marsičesa naučili tudi od Kitajcev in njihove tisočletne modrosti. Oni namreč vedo, tako Vajgl, da je pri vseh pogajanjih treba izhajati iz želje po miru, spoštovati mednarodno pravo in hkrati upoštevati interese vseh vpletenih.

Ivo Vajgl na konferenci o vzhodni Aziji, EP, Bruselj, 4. 3. 2014

Več fotografij

Foto galerija

Album ID was empty

ž