Za zaščito oseb z avtizmom

EU parlament, Novice| 5. 3. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je podprl predlog pisne izjave o “zaščiti oseb z avtizmom pred ustrahovanjem”. V skladu s Poslovnikom Evropskega parlamenta bo pisna izjava sprejeta, če jo bo podpisala večina poslank in poslancev in bo kot taka objavljena v uradnem listu. Ali bo izjava sprejeta, bo znano po 9. marcu, ko se izteče rok za oddajo podpisov.

Predlagateljice in predlagatelji pisne izjave, poslanke in in poslanci iz različnih političnih skupin, so v izjavi med drugim opozorili, da je strokovno potrjeno, da je večja verjetnost, da bodo osebe z avtizmom žrtve ustrahovanja, in izpostavljajo, da je o tem problemu premalo raziskav in informacij. Opozarjajo tudi, da se je okrepilo „ustrahovanje prek spleta, vključno z objavljanjem neresničnih ali zavajajočih sporočil na medmrežju (‘trolanjem’) in zalezovanjem ter fizično ustrahovanje mladih, tudi  tistih z avtizmom“.

Ivo Vajgl se strinja s predlogom pisne izjave, med drugim, da je treba storiti več pri osveščanju javnosti o problemu ustrahovanja in nadlegovanja oseb z avtizmom, kot tudi nasploh mladih na spletu.

ž