Prihodnji teden v EP tudi o Turčiji in Ukrajini

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 8. 3. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) se je v petek, 7. marca 2014, udeležil novinarske konference pred plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta, ki bo prihodnji teden v Strasbourgu. Vajgl bo poročevalec v senci za politično skupino ALDE o „Poročilu o napredku Turčije za leto 2013“, ki bo na dnevnem redu zasedanja v torek, 11. marca.

Ob tem je pojasnil, da si Turčija že dvajset let prizadeva za članstvo v EU, medtem ko se je o članstvu Ukrajine pričelo govoriti šele nedavno, ko so se razmere v tej državi zaostrile. Ocenil je, da se „avtokratski režim Erdogana očitno bliža h koncu“ in, da si „želimo, da bi šla Turčija po evropski poti in ne po poti nekakšne skrajne islamizacije“.

V zvezi z poročilom o Vzhodnem partnerstvu je Vajgl menil, da je „skromno v svojem dometu“ in da ostaja „brezzoba zadeva“. Dejstvo je, da v več državah od Baltika do Kavkaza obstajajo t. im. zamrznjeni konflikti, in da lahko vsak od njih postane pereč problem (npr. Absetija, Gruzija, spor med Armenijo in Azerbajdžanom), pri čemer si je danes težko predstavljati, kako nevarno se lahko ti spori zapletejo. „Bojim se, da EU nima razdelanega strateškega pristopa za nobenega od teh problemov,“ je ocenil Vajgl.

V zvezi z Ukrajino je Vajgl spomnil, da je že mnogo pred zaostritvijo razmer v tej državi, opozarjal na nevarnost eskalacije krize. V EU se je po Vajglovem mnenju uveljavila napačna predstava, namreč, da je Ukrajina notranje razdeljena na vzhodni proruski in zahodni proevropski del. To zanikajo nekatere javnomnenjske raziskave, ki so pred  vrhom v Vilniusu kazale, da je delež proevropsko usmerjenih Ukrajincev približno enak tako na zahodu kot tudi na vzhodu države. Vajgl je prepričan, da bi morali gledati na Ukrajino kot državo, ki je „odprta na Zahod in na Vzhod“, a to danes, žal, ne velja več. “Ukinitev ruskega jezika kot uradnega jezika je bila napaka nove vlade in skoraj vojna napoved,” je ocenil Vajgl, ki sicer ne verjame, da bi se razmere v Ukrajini lahko zaostrile do te mere, da bi prišlo do vojaškega spopada.

Na novinarski konferenci, Hiša EU, 7. 3. 2014

ž