O perspektivah skupne zunanje politike EU

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 13. 3. 2014 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE) je v okviru razprave o pripravah na zasedanje Evropskega sveta, ki bo 20. in 21. marca 2014, na marčevskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razpravljal o ukrajinski krizi in prihodnosti skupne evropske zunanje politike.

V svojem minutnem govoru je med drugim znova kritično označil ad hoc obiske zunanjih ministrov nekaterih članic v Ukrajini, kjer naj bo predstavljali in zastopali stališče celotne EU, a pri tem niso uspešni.

Objavljamo magnetogram govora Iva Vajgla v celoti (video):

Jaz mislim, da bo Evropski svet zaradi dogodkov v Ukrajini in nastajanja novih zamrznjenih konfliktov, od Krima in situacije tam si ne moremo kaj drugega pričakovati, kot da bomo imeli novo krizno žarišče, zato se bo Evropski svet moral vprašati, kaj je s skupno evropsko politiko.

Ali skupno zunanjo evropsko politiko lahko nadomestijo ad hoc izleti zunanjih ministrov v Kijev, ki se končajo pravzaprav velikokrat s škandaloznimi rezultati, kot je bil na primer telefonski pogovor estonskega ministra z lady Ashton ali pa posredovanje treh ministrov pri sporazumu, ki ni živel niti 24 ur.

Mislim, da se bo morala Evropska unija dokazati na reševanju zamrznjenih konfliktov, ne pa pri ustvarjanju novih. Mislim, da potrebujemo skupno zunanjo politiko in o tem se morajo šefi držav in vlad izjasniti, kakšno in kakšne instrumente imamo zanjo.

ž