Vajgl za en sedež Evropskega parlamenta

EU parlament, Novice| 9. 4. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je že v preteklosti zagovarjal stališče, da bi moral imeti Evropski parlament le en sedež, in da so mesečne selitve (video) evropskih poslancev in velika dela administracije iz Bruslja v Strasbourg in nazaj povsem nesmiselne, neracionalne in veliko stanejo. To je tudi način, kako bi Evropski parlament lahko hitro in učinkovito znižal stroške svojega poslovanja.

Vajgl je kot kandidat za evropskega poslanca podpisal naslednjo zavezo: „Če bom izvoljen za evropskega poslanca maja 2014, obljubljam, da si bom prizadeval za večjo učinkovitost z zahtevo, da Evropski parlament ne bi imel več treh lokacij delovanja, ampak le en sedež v Bruslju“.

Evropski parlament torej vsak mesec sprejema svoje odločitve v Strasbourgu, oddaljen od vseh ostalih osrednjih ustanov EU in organizacij civilne družbe, ki delujejo v Bruslju.

Po podatkih pobude „En sedež“ so tri četrtine poslancev Evropskega parlamenta podprle pobudo o enem sedežu, a je odločitev o tem v rokah vlad držav članic, zato vabijo državljane, naj pozive usmerijo v predstavnike svojih nacionalnih vlad. Peticijo za en sedež EP je sicer podpisalo že več kot 1,27 milijona evropskih državljanov in davkoplačevalcev.

Zaradi selitev EP vsak mesec za štiri dni iz Bruslja v Strasbourg EP na leto porabi 180 milijonov evrov in povzroči 19.000 ton ogljikovega dioksida.

Pobuda „En sedež“ je bila ustanovljena po uveljavitvi Lizbonske pogodbe in je nadstrankarska, proevropska in prodemokratična pobuda poslancev Evropskega parlamenta iz več osrednjih političnih skupin. V svojem volilnem manifestu se je k zahtevi po enem sedežu in povečanju učinkovitosti delovanja EP zavezala tudi skupina Alde.

ž