Schulz znova predsednik EP

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 1. 7. 2014 | Ni komentarjev

print
Na prvem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta po majskih volitvah so danes poslanke in poslanci v Strasbourgu izvolili predsednika Evropskega parlamenta – to je znova postal Martin Schulz iz vrst druge največje politične skupine v EP S&D (Skupina naprednega zvezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu).

Njegovo izvolitev je podprla tudi politična skupina ALDE (Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo), katere član je kot neodvisni poslanec tudi Ivo Vajgl. Schulza, ki je prejel 409 glasov, je podprla tudi največja politična skupina v Parlamentu EPP (Evropska ljudska stranka). EPP,  S&D in ALDE so tudi sicer pred dnevi sklenile pro-evropsko koalicijo. Poslanci bodo danes volili še štirinajst podpredsednic in podpredsednikov EP, ki med drugim sestavljajo predsedstvo Parlamenta.

Za predsednika EP so se potegovali tudi Pablo IGLESIAS (GUE, Španija), Sajjad KARIM (ECR, Velika Britanija) in Ulrike LUNACEK (Zeleni/EFA, Avstrija).

Vajgl je v komentarju za Slovensko tiskovno agencijo med drugim dejal: „ Osebno sem mnenja, da je bila tudi kandidatura ostalih treh kandidatov resna in utemeljena, za izkušenega Schulza pa je glasovala večina, ker si od njega obeta, da bo v oblikovanju sistema odločanja in stalnem boju za odločilno besedo med Svetom, Komisijo in Parlamentom lahko bolj uspešno in odločno zagovarjal ustavno funkcijo EP“.

Vajgl bo v novem mandatu Evropskega parlamenta polnopravni član parlamentarnega odbora za zunanje zadeve (AFET) in nadomestni član odbora za zaposlovanje in socialne zadeve (EMPL).

Martin Schulz je Evropski parlament vodil že v drugi polovici prejšnjega mandata in prihaja iz Nemčije, politično kariero je pričel kot župan nemške zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija, rojen je leta 1955. V nagovoru poslankam in poslancem po izvolitvi je med drugim dejal, da si želi pridobiti zaupanje tudi tistih poslank in poslancev, ki se niso odločili za podporo njegovi kandidaturi.

 

Izjava Matjažu Troštu za RTV SLO po izvolitvi predsednika EP, Strasbourg, 1. 7. 2014

Izjava Matjažu Troštu za RTV SLo po izvolitvi predsednika EP

 

ž