Za več diplomacije v odnosih EU z Rusijo

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 2. 7. 2014 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl je danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu v okviru razprave o točki dnevnega reda “Sklepi zasedanja Evropskega sveta (26. in 27. junij 2014); Izjavi Evropskega sveta in Komisije” v skladu s poslovniškim določilom o „modrem kartonu“ repliciral poslanski kolegici – sopredsednici politične skupine Zeleni/ Evropska svobodna zveza Rebecci Harms iz Nemčije.

Harmsova se je v svoji razpravi o ukrajinski krizi zavzela za zaostritev odnosov z Rusijo oziroma za ostrejše sankcije proti njej. Vajgl je svojem govoru Harmsovi pritrdil, da imajo vse vzhodne države pravico svobodno izbirati, v kakšne povezave se bodo vključevale. Ob tem pa jo je vprašal, ali res meni, da so sankcije edino orodje diplomacije, ki vodi k rezultatu. Po Vajglovem prepričanju je treba poleg sankcij „uporabljati različna sredstva diplomacije, če želimo imeti mir in stabilnost na našem kontinentu“.

Vajgl je v preteklosti večkrat javno opozarjal na nevarnosti zaostrovanja odnosov EU z Rusijo in kritično ocenil ravnanje Unije v zvezi z ukrajinsko krizo.

ž