Novi predsednik Komisije je Jean Claude Juncker

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 15. 7. 2014 | Ni komentarjev

print
Danes je Evropski parlament prvič v zgodovini volil predsednika Evropske komisije, poslanci so s  422 glasovi izvolili kandidata Evropske ljudske stranke (EPP) Jeana Clauada Junckerja, nekdanjega luksemburškega premierja in predsednika evro-skupine.

Evropski poslanec Ivo Vajgl je za Slovensko tiskovno agencijo o njegovi izvolitvi povedal:
Jean Claude Juncker je napovedal učinkovitejše obdobje Evropske komisije. Zdi se mi posebej pomembno, da se je opredelil za dinamično gospodarsko politiko, za nov ciklus investicij, ki naj spodbudijo rast, reindustrializacijo Evrope, vzpodbude malim in srednje velikim podjetjem in za programe, namenjene mladim, ki iščejo delo in zaposlitev. Odpovedal se je modelu »trojke« in sporočil, da se bo zavzemal za takšno podporo državam v težavah, ki bo temeljila na proučitvi in upoštevanju socialnih posledic intervencije. Hkrati naj bi posredovanja vselej vezali na parlamentarno odobritev.
Vzpodbudna je Junckerjeva napoved aktivnejše, samostojnejše  vloge EU v mednarodni politiki in enakopravnosti v pogajanjih o trgovinskem sporazumu z ZDA, ki ne sme  zanemarjati temeljnih evropskih vrednot.
Pogrešal sem Junckerjevo napoved strategije  EU za prilagoditev demografskim spremembam. Na nujnost pobud, ki bodo okrepile gmotni in siceršnji položaj starejših v Evropi, bomo Junckerja in komisijo dosledno opozarjali  v Parlamentu”.

Izjava Iva Vajgla za slovenske medije po Junckerjevi izvolitvi, 15. 7. 2014

IMAG0895

ž