Ivo Vajgl nastopil mandat v Evropskem parlamentu

Novice| 15. 7. 2009 | Ni komentarjev

print
Ivo Vajgl, ki je bil s strani Zaresa izvoljen za evropskega poslanca, se trenutno udeležuje ustanovnega zasedanja Evropskega parlamenta (EP), ki med 14. in 16. julijem poteka v Strasbourgu. Vajg v Evropskem parlamentu deluje kot član družine evropskih liberalcev (ALDE). Včeraj so novoizvoljeni evroposlanci tudi uradno nastopili svoj mandat. Evropski poslanci so prvi dan ustanovnega zasedanja za novega predsednika institucije izvolili Poljaka Jerzyja Buzeka iz Evropske ljudske stranke (EPP). Parlament je izvolil tudi 14 podpredsednikov.

Iva Vajgl je dejstvo, da je novi predsednik Evropskega parlamenta prvič postal nekdo iz nove članice unije, označil za pomemben znak, ki pa je morda preveč naglašen. “Jaz tega ne bi tako poudarjal. Veliko časa je že minilo, 20 let je od padca berlinskega zidu in de facto bi že morali biti bolj enotni in če nismo, potem je to razlog za to, da nas zaskrbi,” je pojasnil.

“Zdi se mi, da tako glomazen parlament nima velike bodočnosti,” je vtise na prvi dan zasedanja novega Evropskega parlamenta opisal Vajgl. “To so mogoče predrzne besede novinca v tem poslu, a mislim, da bo v prihodnjem obdobju s povečanjem držav članic gotovo treba na drug način organizirati tudi parlamentarno delo,” je menil Vajgl.

Izrazil je še bojazen, da velik del problema, da upada navdušenje Evropejcev za volitve v Evropski parlament, izhaja tudi iz tega, da je to ena velika zadeva, v kateri je težko definirati, kaj lahko posameznik v njem naredi. “Ljudje pa vedno volijo posameznika, ljudje točno vedo, kaj pričakujejo od določenega človeka, in potem ga težko dajo v tak glomazen kontekst,” je še pojasnil. “Ob tem pa je to hiša najširše demokracije in človek pravzaprav nima pravice biti skeptičen do nje. Danes je vsekakor praznik evropske demokracije in danes je treba verjeti v institucijo evropskega parlamentarizma.”

Ivo Vajgl je še dejal, da se mu zdi bistveno, da ohrani stik s svojo državo in njenimi prioritetami, ter da poskuša preslikati te prioritete v evropski kontekst in črpati navdih za svoje naloge pravzaprav doma. “Na marsikaterem področju obstaja velika možnost črpanja navdiha v stiku z domačim parlamentom, ob spremljanju prioritet vlade in tudi ljudi, ki so te izvolili neposredno.”

O mešetarjenju za položaje v 20 odborih Evropskega parlamenta pa je Vajgl menil, da je to “neka normalna stvar, ki je seveda nekoliko specifična v Evropskem parlamentu, ker gre za tako strahotno količino poslancev in interesov”. Vajgl je sicer zadovoljen z rezultati, ki ga je trgovanje z odbori prineslo njemu. “Bom član odbora za razvoj, ki daje precej možnosti za delo na področju, na katerem sem praktično vse življenje delal, bom tudi nadomestni član v odboru za zunanje zadeve ter v pododboru za varnostna in strateška vprašanja,” je pojasnil.

“Seveda pa Evropski parlament nudi vsem poslancem možnost, da delajo kjer koli, da pristopijo h kateremu koli odboru, se prijavijo k besedi in poskušajo uresničiti svoje ideje. To je široka hiša in možnosti za uspešno delo niso omejene samo s tem, kje sediš kot član odborov, pododborov, komisij, delegacij itd.,” je zaključil Vajgl.

ž