Poziv k razumu

Novice, Zunanja politika| 15. 8. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl se je v izjavi za javnost odzval na zadnje dogodke v zvezi z ukrajinsko krizo in drugimi svetovnimi žarišči ter vlogo Evropske unije v njihovem razreševanju.

Izjava Iva Vajgla:

Politika, ki jo v ukrajinski krizi in v odnosih z Rusijo ubira Evropska unija, vodi izključno v stopnjevanje napetosti in resno ogroža gospodarske interese in varnost večine evropskih držav. Redko kdaj se je mogoče strinjati s stališči madžarskega premiera Viktorja Orbana, vendar ima povsem prav, ko opozarja, da igra gospodarskih sankcij proti Rusiji v tem kontekstu pomeni ‘strel v koleno’, ker slabi gospodarstvo naše celine v celoti, koristi geostrateškim interesom tretjih in zmanjšuje možnosti za politično rešitev ukrajinske krize, ki se lahko kot vzorec razširi na druge države v ruskem sosedstvu.

V svetu je trenutno preveč spopadov in vojn, da bi lahko sprejeli logiko reševanja kriz z orožjem. Ta model ne deluje niti v Afganistanu niti v Siriji niti v Iraku niti v Libiji niti v izraelsko-palestinskem sporu.

Evropska politika ne sme počitnikovati, ampak spregovoriti z glasom razuma in odgovornosti. Tudi Slovenija mora priložiti svoj glas tistim, ki pozivajo k umirjanju položaja, uporabi načel mednarodnega prava, pogovorom in pogajanjem namesto k nevarnemu avanturizmu.

ž