Judje v javnem pismu za bojkot Izraela

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 25. 8. 2014 | Ni komentarjev

print
Judje, ki so preživeli holokavst, ter potomci umrlih in preživelih žrtev nemškega genocida nad Judi, so v javnem pismu, ki ga je podpisalo več kot 300 posameznikov s celega sveta in so ga kot oglas najprej objavili v časniku New York Times, obsodili pokol nad Palestinci v Gazi ter nadaljevanje izraelske okupacije in kolonizacije „zgodovinske Palestine“. Zaradi finančne in diplomatske pomoči Izraelu so obsodiliu tudi ravnanje ZDA.

Med drugim so v pismu zapisali, da je nezaslišano, da nekateri zlorabljajo njihovo zgodovino za „opravičevanje neopravičljivega“ – izraelsko uničevanje Gaze in usmrtitev več kot 2.000 Palestincev, med katerimi je več sto otrok. Podpisniki so zato pozvali k „celovitemu ekonomskemu, kulturnemu in akademskemu bojkotu Izraela“.

O javnem pismu, o katerem so poročali mnogi osrednji svetovni mediji, med njimi tudi izraelski Haaretz, so bili obveščeni tudi poslanci Evropskega parlamenta. Evropski poslanec Ivo Vajgl je na e-pismo državljana Norberta J. iz Berlina, v katerem je poslance pozval, naj ne molčijo in urgentno storijo „pravo stvar“, pisno odgovoril.

Ivo Vajgl je zapisal: “Hvala, gospod J., da z nami delite to dragoceno informacijo o nepredstavljivi velikodušnosti in odgovornosti. Res je, storiti moramo več za pravično in uravnoteženo rešitev, in prenehati moramo gledati stran!“

ž