Gaza: za pogovore o miru brez odloga

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 17. 9. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je v okviru septembrskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljal tudi v okviru točke dnevnega reda Izjava podpredsednice Komisije/ visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko „Izrael in Palestina po vojni v Gazi ter vloga EU“.

V enominutnem govoru je Vajgl povedal:

„Spoštovani,

ko sem v preteklem mandatu obiskal Gazo, ki je močno spominjala na koncentracijsko taborišče, sem se sprehodil po plaži, na kateri je nedavno pod streli umrla skupina otrok, ki so igrali nogomet.

Po tragediji v Gazi je resolucija, o kateri govorimo, predvsem zapozneli izraz naše nelagodnosti in nemoči.

Zavzemamo se za trajno rešitev spora na podlagi medsebojnega priznanja in spoštovanja v okviru dveh suverenih držav v mejah iz leta 1967. Agresivno naseljevanje palestinskih prostorov ta cilj čedalje bolj oddaljuje. Dokler se Izrael in Palestinci ne bodo dogovorili o tem, kako živeti kot sosedje, bomo sprejemali podobne dokumente in pristajali na status quo. To pomeni nove žrtve na obeh straneh in uničevanje tistega, kar sta po bombardiranju pomagali postaviti na noge EU in mednarodna skupnost.

Izraelsko-palestinskega spora ni mogoče rešiti z orožjem, ampak s spoštovanjem mednarodnega prava in s pogovori o miru – in to brez odloga.“

ž