Vajgl opozoril na problem beguncev iz Afrike

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 6. 10. 2014 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je pozno popoldne kot član odbora Evropskega parlamenta za zunanje zadeve (AFET) sodeloval na zaslišanju visoke predstavnice za zunanjo in varnostno politiko Italijanke Federice Mogherini.

V imenu politične skupine Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE) je Vajgl v uvodu povedal, da se je pravkar vrnil iz Etiopije, medtem ko se je Mogherinijeva v istem času mudila na Lampedusi. Vajgl se je, je pojasnil, prepričal, da bo naval beguncev iz Afrike v Evropo „na žalost še večji“, če ne bomo znali v Evropski uniji oblikovati konsistentne politike do tega vprašanja. „Mislim, da vam je treba dati priznanje, da ste se za takšno politiko tudi že opredelili,“ je dejal.

Druga stvar, ki me je imponirala pri vas, je bilo poudarjanje mednarodnega prava. Mislim, da bi, če bi Evropska unija vztrajala pri načelih mednarodnega prava, lahko bila bolj učinkovit igralec pri reševanju kriznih vprašanj, posebej takšnih, kot je vprašanje Gorskega Karabaha, izraelsko-palestinskega spora in maroške okupacije Zahodne Sahare. Ali bomo uporabili instrumente, ki jih imamo, kadar nekdo krši mednarodno pravo?“ jo je vprašal Vajgl v enominutnem nagovoru.

Mogherinijeva, ki govori več jezikov, mu je med drugim odgovorila, da gre pri problemu beguncev, ki končajo na Lampedusi, za problem kršitve človekovih pravic, predvsem žensk in otrok, in Vajglu pritrdila, da „definitivno potrebujemo strukturirano politiko“.

2014-10-06-Mogherini-zaslisanje-IV

Zaslišanje kandidatke za komisarko Federice Mogherini v EP v Bruslju, 6. 10. 2014

ž