Vajgl po zaslišanju Bratuškove pisal poslanskim kolegom

EU parlament, Novice| 7. 10. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je v zvezi z včerajšnjim zaslišanjem kandidatke za podpredsednico Evropske komisije in komisarko za energetsko unijo mag. Alenko Bratušek pisal pismo slovenskim in hrvaškim poslanskim kolegom.

Poslance Evropskega parlamenta iz Hrvaške je Vajgl med drugim pozval, da naj se vzdržijo ideološko obarvanih obrekovanj Slovenije, kot smo mu bili priče včeraj na zaslišanju v enem primeru in zapisal, da sam ne bi nikoli „uporabil argumenta prepevanja ustaških pesem kot korektnega indikatorja javnega razpoloženja na Hrvaškem. Dobro poznamo eni druge in verjamem, da je bolje, da eni drugim pomagamo v posredovanju pozitivne slike o nas v svetu. To potrebujemo“.

Slovenske poslanske kolege pa je Vajgl v pismu pozval, naj ne omalovažujejo Slovenije z ideološkimi spori notranje politike.

Pismo Iva Vajgla objavljamo v celoti:

„Spoštovane kolegice in kolegi,

Včerajšnje zaslišanje kandidatke za podpredsednico EK ni bila promocija, kakršno bi si v Sloveniji želeli ob takšni priložnosti in verjamem, da nihče izmed nas nima razloga za zadovoljstvo. O poznavanju problematike svojega bodočega resorja, kot ga je demonstrirala Alenka Bratušek, lahko ima vsak od nas svoje mnenje in verjetno je mnenje vseh bolj ali manj kritično. Težko je verjeti, da je solidno strokovno znanje o energetiki in njeni ukoreninjenosti v globalno geopolitiko mogoče pridobiti v kratkem času. Tudi Alenki Bratušek to očitno ni uspelo.

Vzrok, da vam pišem to sporočilo je nekje drugje. Zaslišanje kandidatke iz Slovenije se je dogajajo v posebnih okoliščinah, ki so jih pripravili najprej slovenski poslanci EPP (Evropske ljudske stranke) s svojim znamenitim pismom, namenjenim osebni diskreditaciji kandidatke in hudo pristranskim in ideološko obarvanim prikazom splošnih političnih razmer v svoji državi.

Sam sem velikokrat poudaril, da bi izbira kandidatke ali kandidata za najvišje funkcije v mednarodnih institucijah morala biti izraz skupne skrbi za to, da bo naša država v svetu zastopana in predstavljena kar se da kvalitetno in odgovorno, da torej strankarski in ideološki razlogi ne smejo biti odločilni dejavnik pri izbiri. To, da pa tipično slovenske ideološke spore prenašamo v evropski prostor s čudaškimi pismi in absurdnimi obtožbami se je pokazalo kot odmevno, učinkovito in ugledu naše države izrazito škodljivo početje.

Žal so mnogi evropski poslanci, ki Slovenije ne poznajo in lahko nasedejo ideološko nabrušenim govoricam, z vprašanji Alenki Bratušek o njenih komunističnih ozadjih, pomagali pri risanju sramotne in izkrivljene podobe Slovenije.

Iskreno upam, da se bomo kot predstavniki svoje države, po tem kar smo doživljali zadnje dni, skušnjavam po kompromitaciji lahko uprli in da bomo pomagali graditi politično strpnost, sodelovanje in sočutje, kot ga srečujemo v evropskem krogu. Slovenija to potrebuje in verjamem, da je to tudi sestavni del naše misije v EP“.

ž