Vajgl poročevalec za Makedonijo in Srbijo

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 15. 10. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl, nekdanji zunanji minister in dolgoletni diplomat ter svetovalec predsednika  republike dr. Janeza Drnovška za zunanje zadeve, te dni v Evropskem parlamentu prevzema dve pomembni zunanjepolitični funkciji: postal bo poročevalec Evropskega parlamenta o napredku Makedonije ter poročevalec svoje politične  skupine Zavezništvo liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) o napredku Srbije za članstvo v Evropski uniji.

Vajgl se bo v kratkem v zvezi s tem sestal tudi s predstavniki makedonskih oblasti v Skopju, saj predvideva, da bo s sodelavci do konca letošnjega leta pripravil prvo različico poročila o napredku, ki ga po obravnavi na seji pristojnega odbora EP za zunanje zadeve sprejme Evropski parlament. Vajgl namerava, kot je že večkrat pojasnil, odločno podpirati začetek pogajanj Makedonije z EU o članstvu, kar je že večkrat od Sveta EU zahtevala tudi Evropska komisija, a je to doslej uspešno blokirala Grčija, ki je v z Makedonijo v sporu zaradi imena.

Vajgl bo v tem mandatu  prevzel tudi funkcijo poročevalca za svojo politično skupino Alde o napredku o Srbije za članstvo v Evropski uniji.

ž