Za medskupino o staranju in medgeneracijskem sodelovanju

EU parlament, Novice| 16. 10. 2014 | Ni komentarjev

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je 15. oktobra 2014 v Evropskem parlamentu v Bruslju skupaj z dvema poslanskima kolegoma Heinzem K. Beckerjem (EPP) in Josefom Weidenholzerjem iz Avstrije (S&D) ter ob sodelovanju evropske nevladne organizacije AGE Platform Europe gostil srečanje na temo izzivov, ki jih pred Evropo postavljajo demografske spremembe.

Namen dogodka je bil v prvi vrsti pozvati poslance Evropskega parlamenta k ponovni vzpostavitvi medskupine (ang. intergroup) o staranju in medgeneracijski solidarnosti, ki je bila sicer v EP ustanovljena že leta 1982. V zadnjih desetletjih je ta medskupina dejavno posegala v oblikovanje in sprejemanje politik za izboljšanje kakovosti življenja Evropejk in Evropejcev, v preteklem mandatu pa je štirideset evropskih poslank in poslancev EP povezovala s predstavniki civilne družbe, ki deluje na navedenem področju. Ta ključni evropski forum je več kot potreben, da bi se lahko ustrezno pripravili na izzive dolgožive družbe, so bili prepričani udeleženci večernega srečanja.

Tudi novi predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker se zaveda pomembnosti tega vprašanja, zato je kandidatki za komisarko za zaposlovanje, socialne zadeve, veščine in delo ter mobilnost Marianne Thyssen svetoval, naj vpliv dolgožive družbe ustrezno upošteva v “vseh predlogih in aktivnostih Komisije”.

Pobudnikom ponovne vzpostavitve medskupine o staranju in medgeneracijski solidarnosti v Evropskem parlamentu se je pridružilo še deset poslancev iz petih političnih skupin, ki so slednje pozvali k podpori tej pobudi.

ž