Bulčeva ima originalne ideje

EU parlament, Novice| 17. 10. 2014 | Ni komentarjev

OAuthException: (#10) To use 'Page Public Content Access', your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook. To submit this 'Page Public Content Access' feature for review please read our documentation on reviewable features: https://developers.facebook.com/docs/apps/review.

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl se je udeležil novinarske konference, ki jo je, kot pred vsakim rednim plenarnim zasedanjem, v Ljubljani pripravila Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Osrednja tema je bila nova kandidatka za komisarko iz Slovenije Violeta Bulc, ki jo je včeraj na predlog predsednika Jeana Paula Junckerja potrdil tudi Svet EU.

Vajgl je povedal, da je zanj zadeva s kandidaturo Bratuškove zaključena in da je brezpredmetno vračati se na to temo, posebej ker je Vajgl svoje mnenje v zadnjih dneh v medijih večkrat pojasnil. Dodal je, da je bila Alenka Bratušek edina kandidatka, ki ni imela podpore v svoji državi, kar je bistveno vplivalo na njeno zaslišanje.

V zvezi s kandidaturo Violete Bulc je bil, je pojasnil Vajgl, sprva malce začuden in skeptičen, a se je po dveh pogovorih z njo v zadnjih dneh prepričal, da je oseba z dosežki na njenem dosedanjem delovnem, podjetniškem področju. Gre za osebo z originalnimi idejami za spopadanje z izzivi EU“. Tudi vodja skupine Alde v Evropskem parlamentu Guy Verhofstadt je posebej izpostavil njen smisel za podjetništvo, česar sicer evropski politiki primanjkuje, je pojasnil Vajgl. Pri zaslišanju na odborih EP gre za celovit prikaz sposobnosti kandidata, manj za strokovno usposobljenost, temveč bolj za presojanje sposobnosti imeti svojo lastno vizijo.

Po Vajglovem mnenju je prometni resor, ki naj bi ga vodila slovenska komisarka, zelo zahteven in kompetitiven z veliko izzivi na ravni EU, pa tudi v Sloveniji, predvsem na področju letalskega, cestnega in železniškega prometa.

Vajgl je ob tem dejal še, da ga je motila situacija, ko je bila Slovenija tako rekoč prisiljena predlagati žensko kandidatko za komisarko, čeprav sicer zagovarja visoke ženske kvote v politiki, in, da sta dve največji skupini v EP EPP in S&D slovenski vladi sugerirali konkretno ime želene kandidatke za komisarko, kar je ocenil kot nesprejemljivo.

ž