Za skupna srečanja evropskih poslancev v Trstu

EU parlament, Novice| 17. 10. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/ DeSUS) se je na povabilo raziskovalnega centra Evropski dialogi v Trstu udeležil razprave z naslovom Italija Severovzhoda, Slovenija, hrvaška Istra; skupni cilji v Evropskem parlamentu.

Razprava je potekala v prostorih soorganizatorja Regionalnega sveta Furlanije Julijske krajine. V pogovoru na temo čezmejnega povezovanja in sodelovanja, evroregij in instrumentov EU za spodbujanje čezmejnih povezav so sodelovali tudi evropski poslanci Isabella De Monte, Italija (S&D; Demokratska stranka), Ivan Jakovčić, Hrvaška, (Alde; Istarski demokratski sabor), Elly Schlein, Italija (S&D; Demokratska stranka), Flavio Zanonato, Italija (S&D; Demokratska stranka) ter predsednik Regionalnega sveta FJK Franco Iacop in župan Trsta Roberto Cosolini.

Razpravljavci so se med drugim strinjali, da obstajajo številne možnosti čezmejnega sodelovanja na tem območju, ki jih je mogoče nadgraditi tudi z odločitvami v Evropskem parlamentu, zlasti na področju infrastrukture, pristanišč v severnem Jadranu ter razvoja enotnega regionalnega turističnega trga s skupnimi kulturnimi koreninami. Vajgl je ob tem dodal, da imajo vse tri države podobne izzive tudi v smislu dolgožive družbe, kar prinapa tudi razvojne priložnosti. Župan Trsta Roberto Cosolini pa je izrazil željo, da bi taka srečanja evropskih poslancev iz treh držav v Trsu postala tradicionalna.

Fotografija0178 (2)

ž