EU počiva na kompromisih

EU parlament, Novice| 22. 10. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl je na današanjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, tako kot njegova skupina Alde, podprl imenovanje nove Evropske komisije, ki jo bo v naslednjem petletnem obdobju vodil nekdanji dolgoletni luksemburški premier Jean Paul Juncker, in katere članica bo tudi Violeta Bulc iz Slovenije, odgovorna za prometno politiko EU.

Ivo Vajgl je v prvem odzivu takoj po glasovanju za Slovensko tiskovno agencijo zapisal:

S svojim glasom sem podprl novo Komisijo. Junckerjeva ekipa je rezultat številnih kompromisov, ampak na kompromisih počiva Evropska unija vse od njenih začetkov do meja svojih zmožnosti, da v globalnem svetu predstavlja vse državljanke in državljane naše celine. Predsednik Juncker je, to se mi zdi posebej pomembno izpostaviti, podčrtal, da evropska perspektiva nikakor ne pomeni ukinitve nacionalnih držav in zmanjšanja vloge narodov, ki sestavljajo EU.

Seveda pa bo ključna naloga Komisije zagotoviti, da bo Evropa ostala uspešna v tekmi z drugimi centri gospodarske in politične moči v svetu. V Komisiji je nekaj članov, ki so bili in so še vedno sporni zaradi svojih stališč in političnega delovanja v preteklosti. Vesel sem, da slovenska komisarka ni med njimi, še bolj pa bi bil zadovoljen, če tudi danes Slovenije ne bi omenjali zaradi nesrečnega načina izbire kandidata za komisarja oziroma komisarko. Juncker je močna osebnost in zato je treba njegovo napoved, da bo Komisija politično telo, jemati resno. Najbrž pa bodo v EU tudi v prihodnje nekateri bolj enaki kot drugi.
Ivo Vajgl“

ž