Vajglu posebno priznanje Demokratične arabske republike Sahare

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 14. 11. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes zvečer v Madridu prejel posebno priznanje Demokratične arabske republike Sahare, ki mu jo je v okviru 39. „Evropske konference za podporo in solidarnost do saharskega ljudstva“ podelil njen predsednik Mohamed Abdelaziz.

Vajgl je priznanje prejel v imenu gibanja za neodvisnost Zahodne Sahare Polisario in najvišjih oblasti Demokratične arabske republike Sahare za njegova dolgoletna prizadevanja pri predstavljanju boja saharskega ljudstva za svobodo in pravico do samoodločbe ter za dosledno opozarjanje na kršitve človekovih pravic.

Kot so zapisali v posebnem priznanju predsednik, vlada in gibanje Polisario, Vajglu izražajo hvaležnost za njegovo „predanost in solidarnost“ s Saharkami in Saharci, ljudstvom, ki že od leta 1976 živi pod okupacijo maroških oblasti in je žrtev hudih kršitev človekovih pravic. „Vaše predanosti in solidarnosti z bojem saharskega ljudstva za samoopredelitev in svobodo ne bodo nikoli pozabili tisti, jim vaša prizadevanja pomagajo. Izražamo vam iskreno zahvalo zato, ker pomagate tistim, ki se – enako kot mi – borijo za svobodo.

Vajgl se je v svojem govoru na konferenci, ki se je udeležuje več sto predstavnikov evropskih, južno-ameriških in afriških parlamentov, nevladnih organizacij in političnih skupin, zahvalil za priznanje in med drugim povedal, da je bilo v prejšnjem mandatu v Evropskem parlamentu več pobud, ki so opozarjale na kršitve človekovih pravic v Zahodni Sahari. Znova je poudaril, da je okupacija Zahodne Sahare, ki jo okrutno izvaja Maroko, nesprejemljiva s stališča mednarodnega prava. Ob tem je izpostavil, da je ta okupacija enako nesprejemljiva kot sta nesprejemljivi izraelska okupacija palestinskih ozemelj in ruska okupacija Krima.

Vajgl je izrazil pričakovanje, da bodo evropske države čim prej izpolnile svojo moralno dolžnost in saharskemu ljudstvu priznale pravico do samoodločbe in neodvisnosti, če bi se zanjo odločili na referendumu. Vajgl je dejal tudi, da mu je v posebno zadovoljstvo, da imamo v Sloveniji živahno civilno družbo, ki podpira Zahodno Saharo.

Več sto tisoč Sahark in Saharcev že vse od maroške okupacije živi v begunskih taboriščih na ozemljih, ki jih nadzirajo večinoma maroške oblasti, deloma pa gibanje Polisario, ki je pred 38 leti razglasil neodvisno Demokratično arabsko republiko Saharo (z mednarodno-pravnim statusom nesamoupravnega ozemlja), ki je članica Afriške unije. Od leta 1991 med Marokom in Polisariem velja premirje, ki je bilo doseženo v skladu z mirovnim načrtom Združenih narodov. Mednarodno sodišče  (International Court of Justice) pri OZN je saharskemu ljudstvu sicer že leta 1975 priznalo pravico do samoodločbe na referendumu, a Kraljevina Maroko temu vztrajno nasprotuje, pri čemer ga podpirajo nekatere članice EU.

photo 2 (2)

 

 

 

 

 

 

Ivo Vajgl prejel posebno priznanje iz rok predsednika DARS Mohameda Abdelaziza, Madrid, 14. 11. 2014

ž