Nadaljujemo prizadevanja za pravice starejših

EU parlament, Novice, Zunanja politika| 17. 11. 2014 | Ni komentarjev

print

Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes v Ljubljani gostil delovno srečanje z neodvisno strokovnjakinjo Združenih narodov za pravice starejših Kornfeld Matte, ki jo je, prvič za to področje, maja letos imenoval Svet za človekove pravice ZN. V Slovenijo je Mattejeva prišla, da bi se seznanila s položajem starejših, predvsem s spoštovanjem človekovih pravic in prizadevanji za izboljšanje njihovega položaja.

Vajgl, ki je konec leta 2013 v Evropskem parlamentu v Bruslju skupaj s predstavniki Zveze društev upokojencev Slovenije in nevladno organizacijo Age Platform Europe, priredil odmevno in uspešno konferenco o pravicah starejših in prizadevanjih za sprejetje konvencije Združenih narodov o pravicah starejših, je kritično ocenil birokratskost postopkov za sprejemanje tako nespornih in dobrih pobud, kot so pobude, ki želijo okrepiti položaj starejših in izboljšati uresničevanje človekovih pravic.

V razpravi je sodelovala tudi tudi predsednica Zveze društev upokojencev Slovenije dr. Mateja Kožuh Novak, ki je med drugim opozorila, da vlade in parlamentarci premalo pozornosti posvečajo težavam in oviram, s katerimi se soočajo starejši, vključno s slabšanjem njihovega socialnega položaja. Opozorila je, da so možnosti, da bi upokojenci še delali, v Sloveniji zelo omejene. Ob tem je izpostavila tudi, da se je vsaj tretjini slovenskih družin življenjski standard v zadnjih letih zaskrbljujoče poslabšal. Kot primer dobre prakse je predstavila projekt ZDUS (ki združuje okoli 220.000 članov) „Starejši za starejše“, ki na območju dobre polovice Slovenije pomaga starejšim, da dobijo pomoč in nego na domu, ki jo potrebujejo. Za nadaljnji razvoj in razširitev projekta na vso Slovenijo trenutno primanjkuje finančnih sredstev.

V pogovoru sta sodelovala tudi predsednik programskega sveta Festivala za tretje življenjsko obdobje Davor Dominkuš in podpredsednik stranke DeSUS Saša Geržina. Dominkuš je Mattejevi predstavil festival, ki ga vsako leto okoli 1. oktobra, ko obeležujemo mednarodni dan starejših, gosti Cankarjev dom in ima za prihodnje leto ambicijo, da bi postal še bolj mednaroden. Geržina pa je med drugim opozoril na nevarnosti, ki jih predstavlja načrtovana prodaja podjetij z večinskim državnim deležem, saj je to z vidika strateškega gospodarskega razvoja slabo. Ocenjuje, da to ni pravi način za zmanjševanje proračunskega primanjkljaja, ki ga ima trenutno Slovenija.

Po srečanju je Kornfeld Matte, ki bo v Sloveniji do konca tedna in se bo srečala s številnimi predstavniki vlade, civilne družbe in strokovnjaki, izrazila zadovoljstvo, da je lahko svoj mandat začela prav z obiskom v Sloveniji in da so ji današnji sogovorniki celovito predstavili položaj starejših.

2014-11-17 12.41.25

Sprehod po Ljubljani po delovnem srečanju z neodvisno strokovnjakinjo ZN Kornfeld Matte, 17. 11. 2014

ž