Spomenka Hribar „Državljanka Evrope“

EU parlament, Novice| 25. 11. 2014 | Ni komentarjev

print
Slovenska sociologinja, filozofinja, političarka in publicistka dr. Spomenka Hribar bo na predlog evropskega poslanca Iva Vajgla (Alde/ DeSUS) in ob podpori poslanke mag. Tanje Fajon (S&D/ SD) in dr. Igorja Šoltesa (Zeleni/ Evropska svobodna zveza/ Verjamem) prejela nagrado Evropskega parlamenta „Državljanka Evrope“.

Dr. Spomenka Hribar je bila raziskovalka na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, odgovorna urednica Nove revije ter aktivna članica kolegija Odbora za varstvo človekovih pravic. Je avtorica številnih člankov, zbornikov, znanstvenih monografij in knjig.

Vajgl je izrazil zadovoljstvo nad dejstvom, da je pomen prispevka dr. Spomenke Hribar ne le k slovenski, temveč evropski kulturi strpnosti in medsebojnega spoštovanja v najširšem pomenu besede, prepoznal tudi Evropski parlament.

Komisija EP, ki je iz Slovenije poleg dr. Hribar nagrado dodelila tudi tržaškemu pisatelje, esejistu, dramatiku in prevajalcu Alojzu Rebuli, se je naslonila na utemeljitev nominacije, ki jo je pripravil Ivo Vajgl. Med drugim je tako zapisala: „Spomenka Hribar se s svojim jasnim, ostrim političnim opredeljevanjem brezpogojno postavlja na stran humanih evropskih vrednot in utira pot k zavesti, da je družbene konflikte, različne poglede na zgodovino in ideološka razhajanja mogoče presegati samo z odprtostjo in dialogom“.

Kot njeno prelomno delo je Vajgl označil njen esej Krivda in greh, „ki govori o povojnih množičnih pobojih v Sloveniji in bivši Jugoslaviji, o temi, ki je bila dolga leta tabuizirana, zamolčana in prikrivana. Bolj kot kdajkoli je življenjsko delo Spomenke Hribar aktualno danes, ko Evropo in svet pretresajo spori in kršitve človeške integritete in pravic.

Dr. Spomenka Hribar bo ena izmed 47 prejemnic in prejemnikov te nagrade, ki jo sicer vsako leto podeli Evropski parlament, izbor pa opravi posebna komisija, ki jo sestavljajo predsednik oziroma podpredsedniki EP, dva nekdanja predsednika EP ter dve izbrani ugledni osebnosti na podlagi posebnega pravilnika.

Prejemnice in prejemniki nagrade Državljan(ka) Evrope bodo nagrado EP najprej prejeli v svojih državah v začetku prihodnjega leta, posebno slovesnost pa bo sredi februarja v Bruslju zanje priredil tudi Evropski parlament.

Kot izhaja iz pravil EP o nagradi Državljan Evrope, se nagrada med drugim podeljuje posameznikom ali skupinam oziroma združenjem državljanov za delovanje na področjih, ki predstavljajo „zavezanost vrednotam Listine Evropske unije o temeljnih pravicah“ in spodbujanju „vzajemnega  razumevanja in tesnejšega povezovanja med državljani držav članic“.

ž