Vajgl optimist glede slovenskega priznanja Palestine

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 26. 11. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes popoldne na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta razpravljal v okviru točke dnevnega reda „Izjava podpredsednice Komisije/ visoke predstavnice EU za zunanjo in varnostno politiko o stanju v zvezi s priznanjem Palestine“.

Ivo Vajgl se je na začetku zahvalil visoki predstavnici Federici Mogherini za njen uvodni „iskren, odprt in tudi luciden“ nagovor in ji izrekel podporo pri nadaljevanju njene politike do izraelsko-palestinskega spora. Vajgl se je strinjal z Mogherinijevo, da bi se lahko EU v prihodnje bolj naslonila na „iniciativo arabskih držav“.

V nadaljevanju je Vajgl povedal: „Več kot očitno je, da politiki zaostajamo za svojo javnostjo in volivci, ki si na Bližnjem vzhodu želijo miru, hitrejše rešitve, konca ubijanja in ki pričakujejo medsebojno priznanje in spoštovanje sprtih strani. Status quo je nesprejemljiv, vodi v stopnjevanje nasilja, hrabri ošabnost izraelske vlade in ponižanje Palestincev. Priznanje palestinske države v tem trenutku mogoče ni edina, morda tudi ne optimalna poteza, toda pomagala bo ustvariti dinamiko procesa, ki stoji. Če bodo Izrael in Palestinci to želeli, bo dinamika pripeljala do rešitve.

Vajgl je na koncu povedal, da bo tudi slovenski parlament ta petek obravnaval vprašanje priznanja Palestine in ocenil: „Glede tega sem optimist, pričakujem, da bo tudi Slovenija šla po tej poti.

ž