Za koordinacijsko vlogo EU v boju proti lakoti

EU parlament, Govori v EP, Novice, Zunanja politika| 27. 11. 2014 | Ni komentarjev

print
Evropski poslanec Ivo Vajgl (Alde/ DeSUS) je danes dopoldne razpravljal na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v okviru ustnega odgovora Evropske komisije na poslansko vprašanje o podhranjenosti otrok v državah v razvoju na vprašanje, ki ga je zastavil Odbor EP za razvoj (DEVE).

Vajgl je v enominutnem nastopu poudaril, da gre za zelo pomembno razpravo, še posebej zato, ker se število begunskih taborišč po svetu povečuje, tudi zaradi nesposobnosti mednarodne skupnosti, da bi se pravočasno odzvala na probleme, in zaradi številnih nerešenih „zamrznjenih“ konfliktov.

Vajgl je pozval EU naj ne le širokosrčno nudi pomoč v boju proti lakoti, temveč naj prevzame pobudo in pristopi h koordinaciji mednarodne pomoči v celoti (tako tiste, ki jo nudi EU, kot tiste, ki jo zagotavljajo agencije Združenih narodov). Tako bi bila pomoč najbolj izpostavljenim, otrokom, pravočasna in bolj učinkovita. Vajgl je poudaril, da je treba tem najbolj izpostavljenim otrokom „pomagati, dokler je še čas, da ne bodo traumatizirani stopili v življenje“.

ž