O napovedani razpustitvi Narodnega sveta koroških Slovencev

Novice| 9. 3. 2010 | Ni komentarjev

print
“Napoved vodstva Narodnega sveta Koroških Slovencev je dejanje protesta in obupa. Če se  bo uresničila, potem bo to pomenilo enega najhujših udarcev, ki jih je doživela slovenska manjšina na Koroškem, potem ko je niso mogli zlomiti niti Haiderjevi neonacisti, niti ignoranca avstrijskih državnih oblasti, ki sistematično kršijo Državno pogodbo, niti nedopustna lagodnost slovenske politike, ko gre za dolžnosti države zaščitnice svojih manjšin,” je namero o razpustitvi NSKS komentiral Ivo Vajgl, evroposlanec, nekdanji minister za zunanje zadeve in veleposlanik v Republiki Avstriji.

“Narodni svet Koroških Slovencev je organizacija, v kateri so se v zadnjih letih oblikovale skoraj vse pobude za učinkoviti varstvo manjšinskih pravic. Ta organizacija si je s svojo načelnostjo pridelala ne samo nestrpnost uradne Avstrije, ampak tudi nerazumevanje in odpor velikega dela slovenske politike in diplomacije, ki nista uspeli izoblikovati politike, ki bi v novih okoliščinah, ko je Slovenija članica EU in ji to zagotavlja enakopraven status in ugled, zajamčila podporo svoji manjšini,” je obrazložil Vajgl.

Evroposlanec Vajgl meni,  da Slovenci na Koroškem potrebujejo novo definicijo sodobne organizacije in predstavništva.

“Na to opozarja Narodni svet že vrsto let in zato, ne pa iz denarnih razlogov, je zagrozil – tako verjamem – s tako drastičnim sklepom. Treba ga je preprečiti in skupaj poiskati rešitev, ki bo ohranila in zadovoljila  manjšino, povrnila verodostojnost slovenski oblasti in utrdila dobro sosedstvo z republiko Avstrijo,” je zaskrbljeno zaključil Vajgl.

ž