Skupina ALDE ostro obsodila izjave visokih predstavnikov RKC glede spolnega zlorabljanja otrok

Novice| 15. 4. 2010 | Ni komentarjev

print
Vodja poslanske skupine ALDE  Guy Verhofstadt, je danes poslal pismo predsednikom Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropskega parlamenta v katerem od njih zahteva, da se opredelijo do izjav kardinala Bertoneja in nekaterih drugih visokih predstavnikov RKC v zvezi s pojavi pedofilije med duhovniki.

 “Veliko število visokih predstavnikov RKC je v preteklih dneh podalo več izjav, ki so nesprejemljive in v ostrem nasprotju z evropskima vrednotama enakopravnosti in nediskriminacije,” je izjavil Verhofstadt.

 “Izjave, ki povezujejo pedofilijo s homoseksualnostjo ali pripisujejo krivdo za obseg škandalov Židom, so izjemno zaskrbljujoče – ne samo na ravni odnosov med Evropsko unijo in RKC, temveč tudi med EU in Svetim sedežem. Tovrstne izjave nas vračajo v preteklost in nanje se morajo voditelji EU odzvati. Zato zahtevam od voditeljev EU naj popolnoma nedvoumno obsodijo tovrstne izjave in vodstvu RKC dajo jasen signal, da so nesprejemljive in v nasprotju z vrednotami EU.”

 Evropski poslanec Ivo Vajgl (Zares/ALDE) je v zvezi s številnimi izjavami visokih predstavnikov RKC s katerimi so poskušali relativizirati težo spolnega zlorabljanja otrok opozoril tudi na nesprejemljivo izjavo kardinala Franca Rodeta v hrvaškem Večernjem listu, kjer je o zlorabah govoril kot o statistično zanemarljivem pojavu oziroma o avanturah  nekaterih duhovnikov.

 “Če se je gospodu kardinalu zareklo, potem je dolžan svojo izjavo pojasniti oziroma umakniti,” meni Vajgl.

 Skupina ALDE bo na temo zahtevala razpravo na enem naslednjih plenarnih zasedanj Evropskega parlamenta.

ž