Vajgl pozval k izpustitvi zaprtih saharskih aktivistov

Novice| 23. 4. 2010 | Ni komentarjev

print
Na zahtevo Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (ALDE), bi morali evropski poslanci na plenarnem zasedanje v Strasborgu, razpravljati o gladovni stavki v Maroku zaprtih saharskih aktivistov za človekove pravice, a ta točka je bila, zaradi omejitve zračnega prometa in posledično skrajšanega dnevnega reda zasedanja, izjemoma odpovedana.

Evropski poslanec Ivo Vajgl je kot podpredsednik interesne skupine za Saharo,  kljub odpovedi razprave na to temo, izkoristil navzočnost baronice Ashton, podpredsednice Komisije in visoke predstavnice EU, ter njo in Evropsko unijo pozval k ukrepanju.

»Obžalujem okoliščine v katerih se nahaja sedem saharskih aktivistov, ki so jih lanskega oktobra brez legitimne pravne podlage zaprli v Maroku. Šest od njih se je 18. marca  2010 odločilo za gladovno stavko, saj želijo opozoriti na ekstremne pogoje v katerih so se znašli. Zaprti aktivisti za človekove pravice, so bili namreč prikrajšani za osnovno pravno varstvo, poleg tega pa tudi izpostavljeni še poniževanju in represiji, čeprav so na miroljuben način branili pravice svojih ljudi.«

Podobno kot Vajgl, se je odzvala še baskovska poslanka Izaskun Bilbao Barandica (ALDE), ki je pozvala maroške oblasti, naj odpravijo katastrofalno stanje saharskih zapornikov ter agresijo nad saharskimi aktivisti, saj bi vse skupaj lahko privedlo do tragičnih posledic tako za njihovo fizično kot tudi duševno stanje, ogrožena pa naj bi bila celo njihova življenja.

Vajgl in Izaskun sta  skupaj pozvala  Kraljevino Maroko in gibanje Polisario, naj nadaljujejo s pogajanji pod okriljem Združenih narodov, saj le to lahko vodi k takšni rešitvi konflikta v Zahodni Sahari, ki bi bila v skladu z ustreznimi resolucijami ZN, zlasti  resolucijo 1495 – spoštovanjem človekovih pravic v Zahodni Sahari, vključno s svobodo izražanja in svobodo gibanja.Vse  to bi po njunem mnenju, močno prispevalo k zmanjševanju napetosti.

Aktivisti so bili aretirani 8. oktobra 2009 na letališču v Casablanci, ko so se vračali iz obiska v taborišču Tindouf  v Alžiriji. Kljub temu, da so bili vsi civilisti, so jih aretirali, ker naj bi ogrožali državno varnost in ozemeljsko celovitost Maroka, zato jim bodo sodili na vojaškem sodišču. Zaporniki so nameščeni v zaporu  blizu Rabata, daleč stran od njihovih domov v Zahodni Sahari. Po šestih mesecih pripora še vedno niso določili datuma prve obravnave na sodišču.

Njihova imena so: Ahmed Alansari, Brahim Dahane, Yahdih Ettarouzi, Rachid Sghir, Alija Salema Tamek, in Saleh Labihi.

ž