Vajgl izpostavil ključen pomen Evro-sredozemske univerze (EMUNI) na področju visokošolskega sodelovanja v Sredozemlju

Novice| 28. 4. 2010 | Ni komentarjev

print
Na zasedanju zunanjepolitičnega odbora je danes evropski poslanec Ivo Vajgl (Zares/ALDE) kot poročevalec v senci vodil politično skupino liberalcev pri glasovanju o poročilu o Uniji za Sredozemlje. Na njegovo pobudo je odbor potrdil pomen evrosredozemskega sodelovanja na področju visokega šolstva ter posebno vlogo, ki jo v tem okviru opravlja Evro-sredozemska univerza (EMUNI) s sedežem v Sloveniji.

 “Projekt Unije za Sredozemlje je ambiciozen projekt poglobljenega sodelovanja med državami na južnih obalah Sredozemskega morja ter Evropsko unijo. To je pomemben projekt, ki lahko prispeva k izboljšanju prometnih povezav na morju, energetske infrastrukture, k zmanjšanju onesnaževanja v Sredozemskem morju, ter tudi boljšega razumevanja med različnimi kulturami,” je po glasovanju poudaril Vajgl.

 “Na žalost je bil napredek na vseh teh področjih žrtev neuspešnega reševanja Palestinskega vprašanja. V kolikor želimo, da Unija za Sredozemlje izpolni pričakovanja, moramo veliko truda vložiti v to, da se mirovni proces premakne iz mrtve točke. Verjamem, da lahko pri tem EU odigra bolj vidno in pomembnejšo vlogo kot v preteklosti.”

 “Poleg tega, se mi je zdelo pomembno izpostaviti vlogo visokošolskega sodelovanja v evrosredozemskem okolju, saj prav slednje lahko dvigne raven medsebojnega razumevanja in tolerantnosti. Prav Evro-sredozemska univerza (EMUNI) s sedežem v Sloveniji je pri tem ključnega pomena,” je poudaril Vajgl.

 “Želel bi si, da bi EMUNI v prihodnosti še dodatno okrepila svoj izobraževalni program, seveda ob nujni podpori vseh svojih članic. Postati more središče evrosredozemskega mednarodnega visokošolskega izobraževanja ter s tem dialoga različnih kultur.”

Pripravo poročila o Uniji za Sredozemlje je vodil predstavnik politične skupine Socialdemokratv (S&D) Vincent Peillon.

ž